Начало/Манолова към депутатите: Заемете се с дневния ред на хората, а не с партийните си интереси

Манолова към депутатите: Заемете се с дневния ред на хората, а не с партийните си интереси

26.04.2021

За пет пленарни дни от „Изправи се! Мутри вън!“ са внесли близо 15 проекти на закони и решения

Спрете да се занимавате с партийния интерес, а се заемете с дневния ред на хората, не само с прехвърлянето на папки с мандати. Парламентът да се заеме с това, за което беше избран от народа – проблемите на българските граждани.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова на брифинг за конституционната процедура по връчването на втория мандат.

Тя добави, че връчването на мандата е работа на президента и на лидерите на двете най-големи партии. Народното събрание да се заеме със спирането на повишаването на цените на парното, тока и водата, което е в ход, мерките в подкрепа на бизнеса, подобряването на доходите, добавянето на 50 лв. към пенсиите, подкрепата за личната помощ към хората с увреждания, Закона за частния фалит, озаптяването на колекторите и монополите. Да бъде разгледан също Планът за възстановяване и устойчивост и да се намалят заплатите на народните представители до една средна работна заплата от 1400 лв.

Заявили сме подкрепа за кабинет на промяната, сформиран по предложение на някоя от партиите Демократична България и Има такъв народ - демократичните субекти, с които имаме общи приоритети, какъвто беше и вотът на хората, допълни Манолова.

Решението на кого да е връчен третият мандат е на президента. Не е логично да го връчи на най-малката парламентарна група. Можем да носим отговорност и сме работливи и активни, но не е нормално по-големите да се скрият зад гърба на най-малкия. Неговото решение би следвало да е съобразено с вота на българския народ, категорична бе тя.

Ние ще настояваме и в сряда да се включат в програмата на парламента Законът за личната помощ, подкрепата за самоосигуряващите се лица и за домакинствата, подкрепата за пенсионерите. Настояваме за изслушване на КЕВР от Народното събрание заради исканото увеличение на парното с до 138 %, а на тока – с до 3 % и на водата, което предстои, каза още Манолова.

На въпрос за мораториума върху действия на държавни органи тя заяви, че решението е съобразено с правните принципи и с досегашната конституционна практика. Искането за включване на движимо имущество в мораториума е от народен представител на ГЕРБ. Сега виждам, че са притеснени от този текст, каза Манолова.

Тя допълни, че за пет пленарни дни от „Изправи се! Мутри вън!“ са внесли 15 проекта на закони и решения.

Тагове: Новини