Начало/Манолова към депутатите: Спрете да газите Конституцията

Манолова към депутатите: Спрете да газите Конституцията

29.03.2024

Партиите от сглобката продължават да копаят дъното, за да поправят “щетите” от безумните промени в Конституцията, като извършват нови нагли нарушения на Правилника на Народното събрание.

Това заяви председателят на “Изправи се България” Мая Манолова в своя позиция по повод внесените законопроекти, с които да бъде позволено на управителя на БНБ, председателя на Сметната палата и на омбудсмана и на техните заместници да заемат политически позиции, т.е. да могат да бъдат служебен министър-председател.

Само в рамките на днешния ден депутатите внасят законопроектите, провеждат обществени обсъждания и в момента ги дискутират в пленарната зала на парламента. Според бившия омбудсман най-вероятно и днес ще бъдат приети не само на първо, но и на второ четене.

“Такова плиткоумие и наглост не сме виждали. Държавата е заложник в ръцете на самозабравилото се парламентарно мнозинство, което прегази Конституцията, гази закони и правилници, за да обслужи партийните си интереси” - категорична беше Манолова.

Тя припомни в позицията си, че промените в Конституцията са атакувани пред Конституционния съд, който предстои да се произнесе. По нейни думи задълбаването на противоконституционната дейност на Народното събрание чрез приемането на подобно законодателство е мазно петно върху българския парламент.

“Народните представители юристи и към председателя на Народното събрание да спрат тази абсурдна противоконституционна вакханалия!”, апелира Манолова.

Освен в подриване на институционалността председателят на “Изправи се България” обвини бившите партньори от сглобката в това, че обричат бъдещото служебно правителство да не е партийно-политически неутрално, защото управата на БНБ и на Сметната палата е изпълнена с хора, предложени или от ГЕРБ, или от ДПС.

“Гръмовно рекламираните конституционни промени на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС се оказаха една голяма нула, със злощастни последици за държавата. Кой ще носи отговорност за конституционната криза? На този въпрос ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС тепърва ще отговарят - включително в предизборната кампания, а дотогава разчитаме на президента отговорно и държавнически да намери решение” - коментира Манолова.

Според нея въпреки целия хаос, в който народните представители са вкарали държавата, те са си подсигурили и двойни заплати. След поправките в Конституцията настоящият състав на парламента ще работи до момента на полагане на клетва от следващия, на който обаче ще се начислява заплата от деня на изборите - т.е. в периода между изборите и свикването на 50-ото Народно събрание данъкоплатците ще осигуряват заплати за два парламента, като депутати, избрани и двата, ще взимат двойни възнаграждения.

Тагове: