Начало/Манолова към КЕВР: Не приемайте бизнес плана на ВиК-Хасково. Водата ще се увеличи с 89 %, а за 3000 души в областта с над 340 %

Манолова към КЕВР: Не приемайте бизнес плана на ВиК-Хасково. Водата ще се увеличи с 89 %, а за 3000 души в областта с над 340 %

14.07.2020

В доклад на КЕВР има констатации за наличието на манган, нитрати, фосфати, флуориди, желязо, амоняк, мътност и цвят във водата
КЕВР не трябва да приема предложения за обществено обсъждане бизнес план за 2017 г.-2021 г. на „Водоснабдяване и канализация”  ЕООД гр. Хасково и съответно  утвърждаване на нови по-високи цени на ВиК-услугите за населението в областта.

Това написа председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в свое становище до КЕВР, изпратено днес във връзка с обсъждания на 10 юли бизнес план на ВиК-Хасково.

В становището Манолова и експертите й подчертават, че за населението, което се обслужва в момента от ВиК - Хасково  и е на помпено подаване, увеличението през 2020 г.  ще е с 16,84 %. Потребителите на гравитачно подаване (3000 човека от 9 населени места) ще получат увеличение на цената за доставяне на вода с 342,59 %, а тези, които през тази година  се обслужват от ВиК – Димитровград и които ще преминат от 1 януари 2021 г. към ВиК – Хасково, средното увеличение на цените на ВиК - услугите  ще бъде 89,29 %, допълва Манолова.

Настояваме в бизнес плана за 2017 г.-2021 г.  ясно и точно да бъде посочено  кога и по какъв начин ще бъдат решени проблемите с качеството на водата  във всяко населено място в област Хасково, включително размерът на необходимите инвестиции и източниците за тяхното финансиране, категорични са от „Изправи се.БГ“.

В Доклада за дейността на ВиК - Хасково към 31 март  2020 г.,  представен пред МРРБ,  е посочено, че в селата Динево, Свирково, Дряново и Бориславци  има установени завишени стойности на уран, допълва Манолова.

Тя припомня, че констатации за наличието на манган, нитрати, фосфати, флуориди, желязо, амоняк, мътност и цвят във водата в различни райони на областта има посочени в Доклада на КЕВР.

Тагове: Новини