Начало/Манолова към партиите: Спрете да си гледате тънките партийни сметки, хората очакват решения

Манолова към партиите: Спрете да си гледате тънките партийни сметки, хората очакват решения

11.04.2021

За спешна подкрепа за бизнеса и да има всеки ден парламентарен контрол, призова Манолова
Партиите да спрат да гледат тънките си партийни сметки, хората очакват решения на проблемите. Влизаме в парламента не за да даваме министри и да правим кабинет. От „Изправи се! Мутри вън!“ сме парламентарната група на гражданите и нашите ангажименти, поети към хората, ще изпълняваме от първата секунда на влизането ни в парламента.

Това заяви Мая Манолова от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ в предаването „Неделя 150“ по БНР.

Този парламент с 92 депутати от новите партии са достатъчни за ревизия от Комисията по ревизия, промени в Изборния кодекс – електронно гласуване за българите зад границата, видеонаблюдение, смяна на ЦИК и на шефа на Информационно обслужване, ежедневно изслушване на министрите в парламента, преработка на Плана за възстановяване и устойчивост, разглеждане на управлението на здравната криза, приемане на важните закони, които хората чакат, категорична бе Манолова и заяви, че работи по Закона за личната помощ, Закона за частния фалит, Закон за колекторските фирми, Закона за частните съдебни изпълнители.

Готови сме с промени в Закона за извънредното положение, с които пряко да подкрепим малкия бизнес – по една депутатска заплата за всяко микропредприятие, засегнато от пандемията. Става дума за 150 млн. лв. и това е във възможностите на държавния бюджет. Ще предложим да са опростени лихвите за забава по данъчни вземания на държавата от малките фирми и до края на годината да са освободени от половината от осигуровките, добави Манолова.

Ще настояваме да се преразгледа Законът за публичните предприятия – да отпаднат плащанията за участия в бордове на висши държавни чиновници, да се наложи мораториум върху назначенията в държавни дружества. Много удобно между смяната на двата парламента с конкурси се трудоустроиха на възлови позиции кадрите на ГЕРБ, каза още Манолова.

Този парламент ще има един месец да изпълни най-важните задачи. Ще внесем проекта на решение за създаване на Комисията по ревизията. Разговаряли сме с „ Има такъв народ“ и те ще подкрепят този проект. Първият, който ще извикаме в парламента, ще е финансовият министър, за да разберем истината за състоянието на държавната хазна, допълни Манолова.

Ще настояваме 50 лв. добавка към пенсиите да бъдат продължени поне до края на тази година, а от следващата година – преизчисление на всички пенсии, което да включи тези 50 лв. и още пари, каза още тя.

Ще настоявам парламентът да вземе решение и Планът за възстановяване и устойчивост да е внесен в срок. Това са първите 24 млрд. лв., които България чака от Европа. В последните дни чухме от правителството на Борисов намерение да не внесе Плана. Това е наказателна акция срещу българския народ, а не срещу новите формации, които влязохме в парламента. Ако този план не бъде внесен до 30 април, България може да не получи чаканите милиарди в рамките на тази година, обясни Манолова и заяви, че Томислав Дончев ще бъде извикан за изслушване да обясни защо в Плана са пропуснати туризмът и транспортът, иновациите се виждат като създаване на агенция, вместо парите да стигнат до фирмите, защо има за стиропор, бетон и асфалт, но няма за дигитализация.

Тагове: Новини