Начало/Манолова към премиера и вътрешния министър: Къде е охраната на машините?

Манолова към премиера и вътрешния министър: Къде е охраната на машините?

26.02.2021

Господин министър, къде е охраната? Борисов, нормално ли е в европейска държава машините за гласуване да са в частен склад?

Това попита председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите в Плевен днес.

Министърът на МВР да поеме пълната отговорност за охраната на машините за гласуване. Държавата е прехвърлила отговорността за опазването на машините на частни фирми. Днес стана ясно, че лица с криминална регистрация имат достъп до тези машини, допълни тя.

Ще се носи отговорност, ако някоя от машините не отчете вярно вота на българите. В план сметката има 8 млн. лв. за охрана на изборите и 15 млн. лв. за логистика на изборите. Парите са предвидени, МВР ще ги получи, но МВР няма хора, които да пазят машините. От „Изправи се.БГ“ показахме, че първите пристигнали 5000 машини са в склада на частна фирма и се охраняват от частна фирма, припомни Манолова и допълни, че в обществената поръчка за доставка на машините за гласуване държавата не е предвидила пари за наемане на склад и за охрана.

Манолова представи листата на „Изправи се.БГ“ в Плевен. Водач на листата е областният координатор на организацията за Плевен Юлиян Ненчев, млад предприемач със собствен IT бизнес, допълни тя.

На второ място е директорът на финансовата гимназия в града Емил Райков. В листата са още Ирена Дилкова – счетоводител със собствена кантора, Стефан Петков – икономист, Цвети Добрева – директор на детска градина, Илия Николов – юрист с кауза за развитие на спорта в Плевен, Нора Симеонова – студентка по право, заяви Ненчев.

В листата са млади и активни хора. Амбицията ни е да направим силен резултат в Плевен, както и във всички райони в страната. Целта ни е да имаме силна група в следващия парламент с другите демократични субекти и да направим мнозинство на почтените срещу групировката на Борисов, заяви Манолова.

Тя подчерта, че основни приоритети за „Изправи се.БГ“ е минимален месечен доход 1000 лв. за работещ българин, преизчисляване на всички пенсии, подкрепа за малкия и средния бизнес, съдебна реформа и борба с монополите.

Имаме ясен план как 30 млрд. лв. европейски средства от Фонда за възстановяване да бъдат разпределени така, че България да има модерна икономика, конкурентни фирми, европейски доходи, чиста природа и почтено управление, без толерантност към корупцията, заяви още Манолова.

Категорично няма да си партнираме с ГЕРБ и ДПС. По никакъв начин няма да подкрепяме правителство на ГЕРБ или ДПС, нито под някаква друга форма ще участваме във властта с тези субекти, каза тя.

Тагове: Новини