Начало/Манолова към Радев: Предприемете необходимите действия за машинното гласуване

Манолова към Радев: Предприемете необходимите действия за машинното гласуване

18.08.2020

Надявам се, че ЦИК, която отказа да приеме гражданите, да приеме поне президента, каза Манолова, след като ЦИК не допусна граждани на заседание

Манолова попита парламентарно представените партии защо играят в сценария на ГЕРБ за саботиране на машинното гласуване и предупреди, че с промени в Изборния кодекс се удължава изборния ден на 48 часа и през нощта ще се правят манипулации

Обръщам се към президента Румен Радев и всички институции да предприемат необходимите действия за въвеждане на машинното гласуване. Надявам се, че ЦИК, която отказа да приеме гражданите, да приеме поне президента.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова във видео на живо във Фейсбук, след като ЦИК отказа да допусне граждани до заседанието в 10:00 ч.

Припомняме, че вчера Манолова и представители на „Изправи се.БГ“ внесоха искане до ЦИК да вземат участие в заседанието днес в 10:00 ч., което трябва да бъде публично. Членовете на ЦИК обаче гласуваха „против“ с малки изключения.

Апелирам лидерите на партии, които имат членове в ЦИК, да отзоват представителите си в ЦИК, които гласуваха „против“ присъствието на граждани по темата машинно гласуване. Членовете на ЦИК много добре разбират, че нарушават закона, затова трябва да носят отговорност, категорична е Манолова.

Ясно е кой нарежда на ЦИК да саботира машинното гласуване - този, който обяви, че ще внесе хартиени бюлетини, а ЦИК няма да обявят процедура за доставка на машини. Така на изборите ще има само хартиени бюлетини, за да може Борисов отново да подмени вота на българския народ, както го направи на изборите в София, допълни тя.

Отново питам парламентарно представените партии – вие наистина ли искате машини или просто играете в сценария на ГЕРБ? Разбрали ли сте се предварително? Защо не предприемате действия? Защо някой от вашите членове в ЦИК не вкара точка за машинното гласуване?, попита Манолова.

Манолова подчерта, че ГЕРБ се готвят за нови, много по-мащабни манипулации на изборните резултати.

Вчера Дариткова и група народни представители от ГЕРБ са внесли скандални предложения за промени в Изборния кодекс, сред които е и удължаване на изборния ден с още 24 часа. Така, ако Борисов не хареса резултатите от първия ден, да има време да ги фалшифицира през нощта и на следващия ден. С тези промени първата стъпка е изобщо да отменят машинното гласуване на следващите избори, като въвеждат хартиени бюлетини. Стъпка две е ЦИК изобщо да не обяви обществена поръчка за доставка на машини и така поради технически причини да няма машини на следващите избори. Предлагат скандални промени в съдържанието на протоколите, така че максимално да прикрият кражбата на гласове, обясни тя.

Манолова обясни още, че с промените в Изборния кодекс вече няма да се броят колко бюлетини са представени в секцията и колко са останали. Всеки ще може да разполага с неограничен брой изборни бюлетини и да ги пуска в урните през нощта по какъвто начин намери за добре, каза тя.

Длъжна съм, като последния потърпевш от кражбите на гласове на партия ГЕРБ, да направя всичко възможно на следващите избори вотът на хората да не бъде откраднат. Изгорихме 900 фалшифицирани протокола от местните избори в София. Не искаме на изборите в България да има 9000 такива протоколи, категорична е Манолова.

Тагове: Новини