Начало/Манолова: Минималната пенсия да е колкото прага на бедност 369 лв. В държавата има пари

Манолова: Минималната пенсия да е колкото прага на бедност 369 лв. В държавата има пари

25.09.2020

Трябва шоково повишаване на доходите и преизчисляване на пенсиите. Минималната пенсия да бъде 369 лв., колкото е прагът на бедност. Държавата има пари, в края на всяка година се разпределят около 2 млрд. лв. излишък. Румъния, която влезе заедно с нас в Европейския съюз, направи шоково увеличение на пенсиите и заплатите, но държавата им не се счупи, както би казал Борисов, а хората там живеят по-добре.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред граждани в Грамада.

Протестите показаха, че конструкцията от последните десет години се разпада. Искането към следващите, които дойдат на власт, е да оправят належащите проблеми. На първо място е повишаването на доходите, допълни Манолова.

Младите хора, които идват на протестите в София, са тези, които си заминаха от България. Ще се върнат, ако се оправят доходите и се спрат кражбите. Имат нужда от условия за живот, за да раждат децата си в България, каза още председателят на „Изправи се.БГ“.

В здравеопазването е необходима реформа, така че да няма доплащане в кеш. Трябва да дойде управление, което не краде, категорична бе Манолова и подчерта, че в момента България е на път да има най-скъпите магистрали, защото от асфалт се краде най-много.

Парите, които Европа ще даде за справяне с последиците от коронавируса, ще бъдат дадени на приближените фирми на властта, няма да отидат за гражданите и фирмите, каза тя.

Манолова заяви, че услугите ток, вода и парно трябва да са на разумни цени, така че да могат да се плащат от всеки. Държавата трябва да се намеси и в земеделието – да подкрепи семейните стопанства, да организира процеса по изкупуване на продукцията, за да могат хората да я реализират, каза тя.

Явно Борисов е обещал някакви неща - пари и сделки на силни хора, които не му позволяват да подаде оставка, заяви Манолова в отговор на въпрос на Здравка Христова защо никой не може да сломи Борисов, въпреки протестите в София.

„Това е срам и резил. Толкова време протестират хората и нищо не се случва. Той си седи, а хората си взимат 250 лв. пенсия“, каза Христова.

„Назе ни е страх от него, он го не е страх от назе. Страх ни е, защото виждаме как бият хората – ритат ги и нямат въздух. Живеем с 240 лв. на месец и работим на 4 часа. Не можем да осигурим на децата си нормален живот, а той си пълни джобовете и кара джипа. Не е нормално той да взима милиарди, а ние едва да живеем. Дъщеря ми е в Германия, внук ми учи в града и не можем да му осигурим основните неща“, сподели Мая Ленкова по време на срещата.

Други граждани разказаха и за случаи, в които кметските наместници плащат сметките на хората заради ниските доходи.

Тагове: Новини