Начало/Манолова: Министрите на ГЕРБ са под политически чадър

Манолова: Министрите на ГЕРБ са под политически чадър

11.01.2020

Оставките са за министрите само на партньорите, и то десните, коментира Манолова и посочи, че премиерът е началник на подалия оставка Нено Димов

Оставката на министър Димов беше въпрос на време. Но тя показа липсата на други оставки - на министри от партия ГЕРБ. Видя се, че отговорност носят само министри, различни от тези на ГЕРБ. Тези на ГЕРБ са покрити, под чадър, в комфорт, а изгарят само министри на коалиционните партньори. Нено Димов е десен човек и обвинениe като неговото е съдба на десните министри коалиционни партньори на Борисов още от миналия мандат.

Това каза Мая Манолова в предаването „Студио Хъ” по Телевизия 7/8.

По думите й, Нено Димов е бил министър 32 месеца, през това време са се развивали проблемите, отпускани са пари,  давали са се разрешителни за горенето на боклуци. Но не само министър Нено Димов е отговорното лице. Той  е под ръководството на премиера. “Знаел ли е премиерът за кризата?”, попита тя.  След трагедията в с.Бисер неговото първо правителство направи списък с язовирите, подлежащи за ремонт. Какво стана след това? Това са 10 години, припомни Манолова и посочи, че изгарят бушоните, за да се запази този най-отгоре.

Манолова припомни още, че ВиК-дружеството в Перник е с преобладаваща държавна собственост, шефът на ВиК-дружеството е предложен и назначен от министъра на МРРБ, а областният управител от ГЕРБ упражнява правата на държавата там и допълни, че министърът на МРРБ не е поел никаква отговорност.

Тя добави, че правителството е отпуснало 500 млн. лева преди 18 месеца за ремонт на 418 аварийни язовира. Така пише в приетото постановление на МС и решенията преди него, подчерта тя. 18 месеца по-късно тези пари ги няма в отчетите на Държавната консолидационна компания, която ги е получила. Предполага се, че част от тях са по сметките на „Монтажи” ЕАД, които са част от ДКК. Министър Караниколов съобщи публично, че на „Монтажи” са възложени за ремонт около 180 язовира, подчерта Манолова.

Тя добави, че през м. септември е създадено друго ново държавно дружество за управление на язовирите, като първото нещо, което прави предприятието, е да си купи 30 нови коли и офис оборудване. И никаква информация за възлагани ремонти, подчерта Манолова, като добави, че от „Изправи се.БГ” са поискали информация по ЗДОИ къде са тези 500 млн. лева, колко язовири са ремонтирани с тях и кои.

По водната криза цялата истина да се извади и да се покаже на хората, призова Манолова. Кризата ще стане хуманитарна  и социална в Перник, а после и национална - това е само върхът на айсберга, добави тя.  За водния сектор се счита, че е с привършена реформа, но резултатът от нея е само, че цената на водата се вдигна три пъти. А в сектора стана пълен батак и пълно безхаберие, посочи Манолова.

Десет институции отговарят за водния сектор, загубите са над 60-80 процента по мрежата, хората ги плащат, а само като минаха изборите, и се въведе режим на водата, подчерта тя.

На въпрос за дълговете  на „Топлофикация” Манолова каза: Да не съм лош пророк, но след  кризата с водата, да не дойде криза с парното и топлата вода в София. 400 хиляди домакинства са ползвателите. Ако заради дълговете, се спре газоподаването, кризата ще стане социална. В София за 3 години водата и парното са се повишили с 50 процента. Въпреки че падна цената на природния газ в световен мащаб, цената на парното тук не бе намалена за гражданите, напротив – увеличава се, коментира Манолова.

Тагове: Новини