Начало/Манолова: Министърът на енергетиката да отговори очаква ли се поскъпване на тока и на парното

Манолова: Министърът на енергетиката да отговори очаква ли се поскъпване на тока и на парното

14.04.2020

След публично съобщеното намаление на постъпленията със 100 млн. лв. във Фонд „Сигурност на енергийната система” и заявените от топлофикациите в страната увеличения на цените на парното от 1 юли 2020 г., настояваме енергийният министър да гарантира, че увеличение на ток и парно в този кризисен момент няма да има, призова Манолова

Настояваме министърът на енергетиката Теменужка Петкова да поеме гаранция, че в този кризисен период за гражданите и бизнеса и техните финансови затруднения, няма да има повишение на цените на парното от 1 юли и на тока за регулирания пазар от 1 май 2020 г.

Председателят на Фонда „Сигурност на енергийната система” (ФСЕС) заяви, по време на открито заседание на КЕВР на 26 март 2020 г. за  определяне на цената на тока от 1 април 2020 г., че „около 100 млн. лв. във Фонда ще бъдат по-малко събрани до края на регулаторния период.”

В становището на „Изправи се.бг” , което внесохме в КЕВР на следващия ден - 27 март 2020 г. - подчертахме, че „в Доклада на КЕВР няма направен анализ за постъпленията и плащанията  във ФСЕС за регулаторния период от 1 юли 2019 г. до 30 юни 2020 г., вкл. и отчет към 28 февруари 2020 г. Няма  направени прогнози от КЕВР за бъдещото финансово състояние на ФСЕС в резултат на въведеното извънредното положение в страната от 13 март 2020г., намаленото потребление и цени на ел. енергия, намалението на цените на квоти за емисии на парникови газове в последно време, намалението на цената на природния газ от 5 август 2019 г. за България и др.”

Намаленото потребление на електроенергия в страната, поради принудителния престой на хиляди фирми и производства у нас, доведе до цитирания дефицит. Затова настояваме енергийният министър да гарантира, че това няма да доведе до принудително компенсаторно вдигане на цената на тока от 1 май 2020 г. на регулирания пазар, на който са и битовите потребители.

Същият процес се получава и с парното. Топлофикациите в страна вече са изпратили в КЕВР заявленията си за увеличение на цената на парното от 1 юли 2020 г. и от два дни те са достъпни публично на сайта на КЕВР. Предложенията за повишението на цените на парното в проценти спрямо цената от 1 април 2020 г. варират между 9,5 % във Варна, около 20 % за Плевен, София и ЕВН Топлофикация, през 45 % до 52 % за Бургас и Разград, 62 % за Враца и фрапиращите 140,5 % предложено поскъпване за Велико Търново.

В крайна сметка вместо да се намалят цените на парното след обявеното от премиера Борисов намаление на цената на газа с  40 % от 5 август 2019 г. и вместо да се върнат надвзетите суми,  което така или иначе се очакваше късно – около септември 2020 г., то сега гражданите ще бъдат натоварени с нови, по-високи цени на парното си от 1 юли, което е абсолютно недопустимо.

В тази връзка настояваме за София кметът Йорданка Фандъкова и за страната енергийният министър Теменужка Петкова да наложат пълен мораториум на всякакви увеличения на цените на ток, парно, топла вода и газ до отмяната на извънредното положение, а след това – и до края на годината, докато не се стабилизират финансово домакинствата, гражданите и фирмите.

Тагове: Новини