Начало/Манолова: Министър Аврамова да не допуска увеличаване цената на водата в Търговище

Манолова: Министър Аврамова да не допуска увеличаване цената на водата в Търговище

21.02.2020

46 населени места са на воден режим, а цената на водата става 3,26 лв./ кубик, което е 20% увеличение

 

Призовавам регионалният министър Петя Аврамова, чрез представител на регионалното министерство във ВиК-асоциацията, да не допуска повишаване на цената на водата в област Търговище. 46 населени места в областта са на воден режим и ще плащат една от най-високите цени за нещо, което го няма.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова днес по време на пресконференция в Търговище.

Манолова е в града по повод проблемите с водата в областта и по покана на Инициативния комитет в Попово, който е срещу изграждането на инсталация за горене на отпадъци в града.

„Трябва да стане ясно какво ще се подобри в качеството на ВиК-услугата, след като бъдат увеличени цените на водата в областта. Считано от 1 март 2020 г. цената на водата ще бъде 3,26 лв. Това увеличение ще нареди Търговище на едно от първите 12 области по висока цена на водата. При това, увеличението ще е драстично – около 20%. Относно хората, които са на гравитачно водоснабдяване, там увеличението ще е с около 160% - от 0,98 лв/куб.м. на 2,58 лв/куб.м“, обясни Манолова.

Манолова припомни, че на 11 февруари от „Изправи се.БГ“ взеха участие на общественото обсъждане в КЕВР, на което бе обсъдено увеличението на цената на водата в Търговище, както и че е изпратено становище до енергийния регулатор.

„Настояхме и по време на обсъждането, и в становището, да бъде спряна процедурата по увеличение цената на водата в област Търговище, тъй като не са спазени голяма част от процедурите“, каза Манолова и уточни, че сред изискванията са публично обсъждане с ВиК-потребителите, за което няма информация да е направено, както и фактът, че Общинският съвет в Попово не е взел отношение по вдигането на цената на водата.

Тя обясни още, че не е ясно защо Докладът на КЕВР, на база на който ще се повиши цената на водата, се разминава с бизнес плана на ВиК-Търговище.

„В Доклада на КЕВР, в сравнение с бизнес плана, са заложени с 380 000 лева по-малко средства за инвестиции, с 2,5 млн. кубика по-малко вода за 2019 г., 2020 г. и 2021 г. и са предвидени по-големи загуби на вода“, обясни Манолова.

Относно състоянието на язовирите в област Търговище, председателят на „Изправи се.БГ“ обясни, че има 10 язовира, които са в предаварийно състояние, за които не е ясно какви действия за ремонт са предприети.

„Ремонтите на язовирите Пресиян, Миладиновци, Въртун, Макариополско, Ревиш, Семерци е трябвало да започнат в края на 2019 г.“, подчерта Манолова.

„През юли 2018 г. Правителството е отпуснало 500 млн. лв. на Държавната консолидационна компания за 408 язовира в предаварийно състояние, но година и половина по-късно все още не е ясно колко язовири са ремонтирани, какви действия по ремонт са предприети и на каква фаза са ремонтите“, обясни тя.

В пресконференцията се включиха и представители на Инициативния комитет в Попово и на Инициативния комитет в Шумен, които са срещу изграждането на инсталация за обработка на отпадъци в двата града.

По-късно днес Манолова ще се срещне с Инициативния комитет и гражданите в Попово по повод складирането на отпадъци близо до населеното място и изграждането на инсталация за преработка на боклук.

Тагове: Новини