Начало/Манолова: Министър Танева да обяви каква ще е помощта за розопроизводителите сега

Манолова: Министър Танева да обяви каква ще е помощта за розопроизводителите сега

15.05.2020

Призовавам министъра на земеделието Десислава Танева да обяви каква ще е подкрепата от държавата за розопроизводителите сега, а не след края на кампанията по розобера.

Това заяви председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова в свое видео с розопроизводители от Карлово, публикувано във Фейсбук.

Розопроизводителите са притеснени от ниските изкупни цени и нелоялната конкуренция от сивия сектор. На практика малките и средните розопроизводители ще работят на загуба, ако държавата не ги подкрепи.

Те посочиха пред Манолова, че нямат никаква подкрепа за производството си сега, когато тя им е най-необходима.

Розопроизводителите не са наясно и каква ще е помощта от държавата за бранша, за да знаят ще могат ли да си покрият всички разходи. Те посочиха, че в момента розовият цвят се изкупува на цена между 1,20 лв. и 2,10 лв. на килограм, а за да покрият разходите си цената трябва да е между 2,50 лв. и 3 лв.

Според розопроизводителите държавата ще отпусне средства, с които ще могат да покрият само осигуровките на розоберачите.

Розопроизводителите трябва да знаят какви средства ще получат сега, когато правят разходи, а не когато свърши розоберът, категорична е Манолова.

При положение, че се обещават милиарди телевизионни левове за бизнеса и гражданите, редно е традиционния за България отрасъл да бъде подкрепен, допълни тя.

Тагове: Новини