Начало/Манолова: Над 1 млн. столичани са пред риск да останат без парно и топла вода. Фандъкова да обясни пред депутатите ще се стигне ли до режим на тока!

Манолова: Над 1 млн. столичани са пред риск да останат без парно и топла вода. Фандъкова да обясни пред депутатите ще се стигне ли до режим на тока!

31.08.2021

„Има такъв народ“ да не разпъват политически чадър над ГЕРБ по въпроса за кризата от 1 октомври 2021 г. с парното и тока на столичани, каза Манолова

„Има такъв народ“, в лицето на председателя на парламента и на Комисията по енергетика и климат, да не разпъват политически чадър над ГЕРБ-София по въпроса с изслушването на кмета Йорданка Фандъкова в пленарна зала. Изслушването се налага заради риска за над 1 млн. столичани (над 400 000 домакинства, учреждения, болници, училища, администрации) да останат без парно и топла вода, евентуално и без ток от 1 октомври 2021 г.

За това призова председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова на брифинг в парламента днес, след като стана ясно, че комплексното разрешително на „Топлофикация София“ не е удължено от Изпълнителната агенция по околна среда, без което разрешително тя няма право да продължи да работи.

Отнемането на разрешителното е във връзка с неизпълнено задължение към европейското законодателство от страна на „Топлофикация София“ във връзка с нормите за допустими емисии на азотен оксид, обясни тя.

Проблемът е, че няма енергийна мощност, която да замести „Топлофикация София“. При спирането на топлофикацията се изправяме пред риск от режим на тока. Крайно време е столичният кмет да спре да се крие и когато чуе думата „Топлофикация София“ да „бяга с 200“ от темата, както би казал партийният й лидер, заяви още Манолова.

Въпросът е дали Йорданка Фандъкова и ГЕРБ залагат политическа мина в предстоящата предизборна кампания. Със сигурност те залагат икономическа мина за столичани. Сметките показват, че отоплението на ток, в сравнение с отоплението на парно, ще струва с 500 лв. повече за отоплителен сезон или средно 1152 лв., посочи тя, като добави, че инсталациите на хиляди сгради в столицата не са съобразени да се отопляват само на ток.

Ние от ПГ „Изправи се БГ! Ние идваме!“ искаме изслушване през следващите пленарни дни на столичния кмет Йорданка Фандъкова, председателя на СОС Елен Герджиков и на изпълнителния директор на Топлофикация София Александър Александров да представят в пленарна зала какви действия смятат да предприемат, така че хората да не останат без ток и парно от 1 октомври, категорична бе Манолова.

Това не е проблем от вчера или от онзи ден. Изискването „Топлофикация София“ да поднови своите инсталации са от 2017 г. Четири години Столична община е имала възможност да предприеме действия и е имало четири бюджета, в които да се заложат средства за обновяване на инсталациите, които възлизат на около 190 млн. лв. Отговорност за това носят ГЕРБ, където Йорданка Фандъкова доскоро беше зам.-председател, заяви Димитър Делчев от парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Тагове: Новини