Начало/Манолова: Настояваме за прозрачност при харченето на 2,7 млрд. лева за справяне с коронавируса

Манолова: Настояваме за прозрачност при харченето на 2,7 млрд. лева за справяне с коронавируса

17.03.2020

60% обезщетение от работната заплата на освободените служители заради коронавируса, което трябва да се предостави от бюрата по труда, го няма в законопроекта за извънредното положение и не е ясно отпуснатите от Европейската комисия 2,7 млрд. лева за какво ще са похарчени. Настояваме за публичност и прозрачност за какво ще са похарчени тези пари.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова днес в предаването „Студио Хъ“ по Седем-осми ТВ.

„От Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ настояваме граждански борд да следи къде ще отидат тези пари. Малките фирми и семейният бизнес имат нужда от подкрепа, а не и тези пари да се разпилеят през прозореца на джипа. Това са пари за здравето на хората и за здравето на икономиката“, допълни тя.

„Всеки ден забавяне на предприемането на адекватни мерки от властта означава десетки заразени хора и затваряне на бизнеси. Мерките за бизнеса трябва да са незабавни и адекватни, има европейски пари за тях“, каза Манолова.

Председателят на „Изправи се.БГ“ показа бърз кръвен тест за коронавирус.

„За съжаление тези тестове ги няма в аптечната мрежа. Гражданите не могат да се сдобият с тях, не са осигурени такива и за медицинските специалисти, фармацевтите, лекарите, които са на първа линия. Такива тестове са нужни и за рисковите групи, и за хората със симптоми“, каза Манолова и подчерта, че цената на един тест е под 10 лева и държавата може да осигури безплатни тестове за медиците на първа линия и за хората в рисковите групи.

„Безотговорно поведение от страна на държавните институции е да не се вземе участие в обществена поръчка за предпазни маски, в която участват и други държави. От Министерския съвет заявиха, че е нямало осигурен превод, не са разбрали и в последния момент са се включили. Кога лъжат не е ясно“, заяви Манолова относно обществената поръчка за предпазни маски, в която България не е успяла да се включи навреме.

„С приетите днес промени в Наказателния кодекс за фалшивите новини управляващите да се замислят, защото често институциите лъжат. Очакват да бъдат засегнати критиците на властта, но накрая ще бъдат ударени те“, заяви тя относно законодателните промени, които предвиждат затвор за фалшиви новини.

„Самата Дариткова обяви в парламента, че има достатъчно предпазни облекла за медицинските специалисти, а на следващия ден стана ясно, че това не е вярно. Тя произведе фалшива новина“, обясни Манолова.

Тагове: Новини