Начало/Манолова: Настояваме от 1 октомври да се увеличат пенсиите и детските надбавки

Манолова: Настояваме от 1 октомври да се увеличат пенсиите и детските надбавки

26.07.2021

Настояваме от 1 октомври 2021 г. да се увеличат пенсиите и да започне подкрепата за младите семейства. В резултат на актуализация на бюджета минималната пенсия да стане 369 лв., което е прагът на бедност. Всички останали пенсии да бъдат увеличени на база осигурителен доход от последните години или чрез увеличаване на коефициента за всяка година осигурителен стаж. Настояваме от 1 октомври да влязат в сила и предложените от нас промени в Закона за личната помощ.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова пред медиите днес след консултациите с представители на „Има такъв народ“ на тема социална политика и икономика.

Ще настояваме от 1 януари 2022 г. да продължат промените, които се отнасят до пенсиите, така че възрастните хора да имат справедливи и балансирани пенсии, независимо от това кога са се пенсионирали, допълни Манолова.

Предложението ни за младите семейства е еднократна помощ от 2000 лв., 3000 лв. и 4000 лв. за раждане на първо, второ и трето дете. За второ и трето дете предлагаме еднократна помощ от 10 000 лв., ако родителят работи и се осигурява в последните две години, каза Манолова.

Тя подчерта, че пакетът от мерки за младите семейства е на стойност 650 млн. лв., които са налични, видно от предложената от служебното правителство актуализация на бюджета.

Важно е да се стигне до целта, която хората очакват – да усетят промяната в джоба си. Очакванията са час по-скоро да има стабилно, почтено правителство, което да решава проблемите на хората и на първо място проблемите с доходите. Няма да отстъпим от преизчисляването на пенсиите, минимална пенсия 369 лв. от 1 октомври, подкрепа за младите семейства, децата и хората с увреждания, категорична бе Манолова.

Тагове: Новини