Начало/Манолова: Нашата задача е да демонтираме модела на Борисов и Пеевски

Манолова: Нашата задача е да демонтираме модела на Борисов и Пеевски

15.04.2021

Нашата задача е да извадим мутрите от управлението и да демонтираме модела на Борисов и Пеевски. Българските граждани ни изпратиха в парламента с тази ясна цел. Ние сме поели конкретни ангажименти към българските граждани и към бизнеса, които трябва да изпълним за краткия срок от няколко месеца. Ще внесем нашите предложения за незабавна пряка финансова подкрепа от държавата за предприятията, самоосигуряващите се лица, хората на наемния труд.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

При старта на 45-ото Народно събрание се натъкнахме на феномен, с който 44-тия парламент явно е свикнал – премиерът беглец. Само в един пленарен ден той успя да избяга два пъти – като действащ премиер и като премиер, подаващ оставка, той трябваше да е в парламента. След като от „Изправи се! Мутри вън!“ поискахме изслушване на Борисов за Плана за възстановяване и устойчивост, той излезе в отпуск само и само и да не дойде в Народното събрание, допълни Манолова и заяви, че ще настоява тази игра на криеница и този опит на Борисов да унизи българския парламент да са прекратени.

Тя е категорична, че премиерът трябва да обясни в парламента докъде е стигнало неговото правителство с Плана за възстановяване и устойчивост. Става дума за 60 млрд. лв., които ще дойдат в България през следващите години. Ние ще сме престъпници към собствения си народ, ако тези пари не се използват за модернизиране на икономиката, технологично преоборудване, подкрепа на домакинствата и малкия и средния бизнес, самоосигуряващите се лица, каза още Манолова.

Тя подчерта, че от „Изправи се! Мутри вън!“ с Решение на Народното събрание ще задължат правителството да оповести Плана за възстановяване и устойчивост, който не е ясно как изглежда след третата му поправка и дали в него са отразени корекциите от Еврокомисията. Самата заявка на Томислав Дончев, че Планът няма да е внесен в срок означава, че не е ясно кога тези пари ще дойдат в България. Страната ни има срок до 30 април да представи пред европейските институции Плана и правителството знае за този срок от две години, обясни Манолова.

Създаваме Комисия по ревизията, която да провери управлението на Борисов в последните години и това как са харчени парите на българските граждани. Нямам доверие, че институциите, които е трябвало да контролират изпълнителната власт, са контролирали черната каса на властта „Автомагистрали“, каза още тя.

Тагове: Новини