Начало/Манолова: Нашата цел е хората да се обединят и да защитим техните каузи

Манолова: Нашата цел е хората да се обединят и да защитим техните каузи

18.02.2020

Целта на „Изправи се.БГ“ е да защити гражданите с нарушени права, да застане  зад техните каузи и да се обединят.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в предаването „Делници“ по телевизия „Евроком“.

„Неизплатените заплати в Ловеч и Раднево, отровеният въздух в София, проблемите с презастрояването, незаконните сметища в страната, намеренията  на инвеститори, близки до властта, да изграждат нови инсталации за горене на боклук. Всичко това са каузи, които ние подкрепяме“, допълни Манолова.

Тя припомни, че вчера по време на форум срещу вноса, транспортирането, съхранението и третирането на отпадъци, Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ представи предложение за промени в Закона за отпадъците.

„Законопроектът е изготвен от експерти на „Изправи се.БГ“ и от граждани, които са ни изпратили сигнали за незаконни сметища“, допълни Манолова.

„На местните избори за мен гласуваха и леви, и десни, и партийни и безпартийни. Хората, които застават зад основните демократични ценности – върховенство на правото, честна бизнес среда, свобода на медиите, свобода на словото, честни избори. Те гласуваха срещу едноличната власт и статуквото, такова обединение е възможно“, заяви тя.

На въпрос за делото за касиране на местните избори в София, Манолова подчерта, че в рамките на съдебната процедура са представени десетки примери за изборни нарушения.

„Пред съда представихме 14 тома доказателства. Доказахме 10 000 гласа ромски вот, незаконно дописани избирателни списъци, 7000 недействителни бюлетини, 900 преправени протокола“, обясни Манолова.

„Сред най-драстичните нарушения беше предварителната проверка на протоколите. Протоколите са проверявани предварително от 124 технически сътрудници на Общинската избирателна комисия, от които 88 са служители на Столичната община. Сред тях има шефове на дирекции, главни архитекти на райони, одитори, юрисконсулти, главни експерти. Те са посрещали председателите на СИК с лаптопи с програма, с която са правени предварителни проверки на протоколите“, допълни тя и добави, че  „целта на делото бе да покажем порочния начин, по който се провеждат изборите в България и в София“.

На въпрос за машинното гласуване, Манолова припомни, че в Изборния кодекс е посочено, че всички видове избори трябва да се провеждат чрез машинно гласуване от 1 януари 2020 г.

Тагове: Новини