Начало/Манолова: Незаконните площадки с боклук са от бездействието на правителството

Манолова: Незаконните площадки с боклук са от бездействието на правителството

18.02.2020

Незаконните площадки за съхранение на боклук, които са из цялата страна, боклукът във Варна, инсталациите за горене на отпадъци, които бълват отровни вещества, всичко това е резултат от бездействието и мълчанието на изпълнителната власт.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред БНР.

Тя допълни, че премиерът има механизми, с които може да предприеме мерки – механизми на изпълнителната власт, без да влиза в механизмите на съдебната власт и на прокуратурата.

„Изпълнителната власт да си свърши работата. Има десетки хиляди служители в МОСВ, в ИАОС, в РИОСВ, които следят за спазването на екологичното законодателство“, категорична е Манолова и подчерта, че в Батак отпадъците се съхраняват в рушаща се сграда, в която няма никакви условия за съхранение на отпадъци и е близо до помпени станции за питейна вода.

„Няма как правителството да избяга отговорност, затова че за последните седем години вносът на боклук се е увеличил с 15 пъти, а количествата за последните две години – 2018г. и 2019 г. не са обявени“, заяви още тя.

„Предстои да видим дали наистина има искрени народни представители, които с дела да покажат, че са загрижени за похабяването на природата в България и зариването на страната с отпадъци“, допълни Манолова.

„Парламентарните групи поеха ангажимент, след вота на недоверие, че ще внесат промени. Останаха си голи обешания. Депутатите от ГЕРБ внесоха законопроект само от два параграда, с едно предложение, а именно всички инсталации за горене на отпадъци да имат оценка за въздействието на околната среда.

„Това не решава проблемът на България, че се превръща в кошче за отпадъци“, подчерта Манолова.

Сред предложенията за промени в Закона за управление на отпадъците от Гражданската платформа предлагат забрана на вноса на боклук от трети страни, ограничаване вноса на отпадъци от страни в Европейския съюз – да не се допуска внос на количества, които са по-големи от капацитета на инсталациите за горене.

„Европейското законодателство не ни позволява да забраним движението на отпадъци, но можем да го ограничим по начин, който присъства в европейските директиви“, обясни Манолова.

Предложените законодателни промени предвиждат още транспортните средства, с които се превозва боклук, да имат инсталирана GPS система, а инсталациите за горене и площадките за съхранение на боклук да са под видео наблюдение.

„Трябва да е ясно кой е транспортирал отпадъка, а не като в Батак и в село Яворец, никой да не знае откъде е този боклук и какво е съдържанието му“, обясни Манолова.

„Предполагаме, че ще има съпротива от фирмите в бранша. Има фирми, които добросъвестно сепарират и изпълняват дейностите с отпадъците, които не би следвало да са засегнати от законодателните промени. Законопроектът не е за да притеснява и административно да тежи на фирмите, а е насочен срещу тези, които печелят от разрушаването природата на България и безогледното тровене на почвата и въздуха“, добави тя.

Тагове: Новини