Начало/Манолова: Няма да допуснем да има минимална пенсия под прага на бедност

Манолова: Няма да допуснем да има минимална пенсия под прага на бедност

30.07.2021

След преизчисляване на пенсиите да няма пенсионер, който да получава по-малка от досега получаваната пенсия, каза Манолова

Няма да допуснем повече да има минимална пенсия под прага на бедност и мизерстващо население в България. След преизчисляване на пенсиите да няма пенсионер, който да получава по-малка от досега получаваната пенсия. С предложението на служебния кабинет за увеличаване на пенсиите ще има хора, които ще взимат с 10 лв. по-малко или 340 лв. Хората свикнаха с добавката от 50 лв. през COVID кризата и очакват, че пенсията ще надвиши 350 лв.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова в изказване от парламентарната трибуна при въпрос към социалния министър Гълъб Донев.

Хората, пенсионирали се през 2008 г., ще останат излъгани, защото дисбалансът между старите и новите пенсии ще се задълбочи и ножицата ще се отвори още повече. С одобреното от Министерския съвет предложение пенсиите ще бъдат увеличени средно с 12,5 % или 64 лв. Смятате ли това за справедливо? Отговаря ли на заложените в Кодекса за социално осигуряване принципи за солидарност и равнопоставеност?, попита Манолова служебния социален министър Гълъб Донев.

Истинското преизчисляване ще се случи, когато за критерий се вземе осигурителният доход от последната година. Всички пенсионери, които 10 години бяха неглижирани от правителството на ГЕРБ и на Борисов, да получат справедливост във вид на преизчислени пенсии. На Борисов не му стигнаха 13 години да преизчисли пенсиите. Дошло е време следващо правителство да поправи тази несправедливост, каза тя.

Пенсиите ще бъдат преизчислени след 13 години на тотално неглижиране на възрастните хора. Дали ще се случи със служебното правителство или с редовния кабинет, пенсиите ще бъдат преизчислени незабавно. Увеличението предложено от служебния кабинет е първа крачка от 1 октомври. Следващата стъпка, от 1 януари 2022 г., хората, пенсионирали се преди 2008 г., ще получат справедливост чрез преизчисляване на пенсиите на база осигурителен доход от 2019 г., категорична бе Манолова.

Таралежите вече са без бодли и не липсват на никой. Но вредите, които нанесоха на българските граждани, още дълго ще тровят живота на възрастните хора в България. Човекът, чиито три кабинета оставиха 1,2 млн. души да живеят под линията на бедност с мизерни пенсии и да се чудят кое да платят първо – сметките за ток, храната или лекарствата, има огромен грях към българските граждани, допълни тя.

Тагове: Новини