Начало/Манолова: Няма законова пречка да се преизчисли намалението на цените на парното и газа за гражданите

Манолова: Няма законова пречка да се преизчисли намалението на цените на парното и газа за гражданите

09.03.2020

Манолова е против задължителното месечно отчитане на водомери за топла вода и топломери, защото това ще повиши разходите на домакинствата
Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова изпрати становище до председателя на Комисията по енергетика в парламента Валентин Николов, до министъра на енергетиката Теменужка Петкова и до председателя на КЕВР доц. д-р Иван Иванов.

В него тя посочва, че и сега няма законова пречка да се върнат парите на гражданите от сметките им за парно и газ след намалението на цената на газа с 40%, считано от 5 август 2019 г.„Моля  да отговорите, кога и по какъв начин ще бъдат коректно  и бързо върнати изцяло надвзетите суми от крайните потребители на топлинна енергия и природен газ за периода от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г., съгласно сключения договор между  „Булгаргаз” ЕАД и от ООО „Газпром-експорт” за намаление на цените на природния газ, така както министър-председателят на България господин Бойко Борисов публично обеща на 3 март 2020 г.“, каза Манолова в становището си.

Според нея няма законова пречка „Булгаргаз” ЕАД да преизчисли със задна дата намалението на цените на природния газ, по които да върне съответните суми на топлофикационните дружества и другите му клиенти.

Тя настоява КЕВР да посочи начинът и правилата, по които да се  извършва изменението на регулираните цени.

„В Закона за енергетиката е казано изменение, което означава, че това може да бъде в посока нагоре или надолу, т.е законодателно, според нас въпросът е решен“, казват още от „Изправи се.БГ“.

От Гражданската платформа посочват, че в Общите условия на топлофикационните дружества, КЕВР е разрешил да се продава топлинна енергия на битовите потребители на по-ниски цени от утвърдените от него. „Следователно, топлофикационните дружества след подписването на споразуменията си с „Булгаргаз” ЕАД за връщането на надвзетите суми могат да определят с решения на колективните си органи на управление и на Столичния общински съвет за „Топлофикация София” ЕАД, нови цени на топлинната енергия за потребителите си за периода от 5 август 2019г. до 31 март 2020г., защото те ще бъдат по- ниски от утвърдените им цени с Решение № 18/01.07.2019г. на КЕВР“, подчертава още Манолова.

Във връзка с 5 точка от становището, касаеща месечното  определяне цената на природния газ от КЕВР Манолова посочва, че  категорично се противопоставя да се въвежда задължително месечно отчитане на уредите за дялово разпределение на топлинна енергия и индивидуалните водомери за топла вода, поради това, че значително ще се повишат разходите на домакинствата за тази услуга.

Пълен текст на становището

Тагове: Новини