Начало/Манолова: Общината изпадна в паника – спря нагласения търг за електробусите

Манолова: Общината изпадна в паника – спря нагласения търг за електробусите

17.12.2019

С решение от 16 декември 2019г. Столичният автотранспорт обяви, че спира обществената поръчка за довеждащите електробуси на стойност 33 120 000 лева с ДДС. Припомняме, че лидерът на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова още по време на предизборната кампания за кмет на столицата категорично заяви, че поръчката е порочна и е направена така, че да бъде спечелена от конкретен участник.

Името на участника тя написа в плик и го остави в студиото на телевизионно предаване.

В аргументите за спирането на поръчката е посочено, че търгът се прекратява заради „допусната техническа грешка“, но тя беше налична и през октомври, когато от Столичната община твърдяха, че търгът е коректен.

Според Манолова обявените причини за прекратяването са формални. Това е опит да се прикрие прогнилият модел на провеждане на обществени поръчки от това управление – нагласени поръчки с предизвестени победители. Страхуват се, че разгласихме каталога на спонсорите на ГЕРБ и сега трябва да го прикриват, коментира тя новината в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“.

Манолова припомня, че предизвестеният победител в една от процедурите беше използван и за предизборна реклама в програмата на Йорданка Фандъкова и ГЕРБ в София (на стр. 42-43), която тогава тя нарече „каталог на спонсорите на ГЕРБ“.

Според издадената заповед за прекратяване на поръчката, е допусната техническа грешка при методиката за оценка на офертите по отношение гаранционния срок на автобуса и силовите агрегати, като е записано максимален срок на гаранцията от 48 месеца вместо максимален срок от 60 месеца.

Тагове: Новини