Начало/Манолова: Общинските съветници в София са като слуги на Софийска вода

Манолова: Общинските съветници в София са като слуги на Софийска вода

10.12.2022

В абсурдната ситуация съм да се обръщам към КЕВР да защити столичани

„Решението на общинските съветници за удължаване концесията на Софийска вода е незаконно и ограбващо столичани. Общинският съвет се превръща в слуга на един концесионер и огромните им печалби, които през следващите над 10 години ще се плащат от и без това изтънелия джоб на столичани.“

Това заяви Мая Манолова по време на брифинг наИзправи се България по отношение удължаването на концесията на Софийска вода с максималния възможен срок от 8 години и 4 месеца. Като единствената останала възможност за спиране удължаването на концесията тя видя КЕВР да не одобри решението:

„Ние сме в абсурдната ситуация да се обръщам и да моля КЕВР да защити столичани, като последната и единствена спирачка пред абсурдните решения на общинския съвет да ощетят столичани.

Така че обръщам се към Иван Иванов и членовете на КЕВР – защитете столичани, спазете закона. Кажете истината за този незаконен договор и бъдете спирачката пред неговото продължаване.“

Мая Манолова определи решението на общинския съвет като взето на тъмно и в последния момент, без съгласуване със столичани, а поради дългия срок на удължаването се поставят пред свършен факт и следващия и по-следващия кмет на София, и следващите общински съветници.Според лидера на Изправи се България с мълчаливото си поведение съветниците от всички групи предават интересите на столичани, които не са проявили смелост високо да бият камбаната пред столичани, че се взема решение за най-ценното, което столицата има – водата и се удължава една концесия, която хората не харесват.

Основния аргумент на общинските съветници за удължаване заради нарушен „икономически баланс“ на концесионера Манолова обясни така: „Софийска вода не се е напечелила достатъчно от 2000г. досега и затова трябва да продължава да печели. Оставям на страна, че неразпределената печалба е от 350 млн. лв, заедно с разпределен дивидент за миналата година от 39 млн. лв, а за миналата година от 34 млн. лв.“

Според Мая Манолова е ясно, че има нарушен икономически баланс, но той не е на дружеството, което печели добре. Става дума за огромни парични потоци, които заминават директно за дружеството майка във Франция. А тези, които имат тежко нарушен икономически интерес са гражданите на столицата. Тя допълни:

„Сред тези с добър икономически баланс освен концесионера очевидно са част от общинските съветници в столицата. Това показва истинското лице на ГЕРБ, на Фандъкова и на присъдружните им партии и общински съветници.“

 

 

 

Манолова разкритикува и високата норма на възвръщаемост на концесията от 17%, каквато норма няма никъде другаде в страната. Тази норма действа от началото и до настоящия момент, също незаконно, защото от 2022г. трябва да се следва определената от КЕВР норма н възвръщаемост от 8,12%. Но със съдействието на общинския съвет Софийска вода продължава да събира норма на възвръщаемост от 17%. Или това са с 55ст. По-скъпа вода на кубичен метър. Сега с удължаването на концесията отново определят по-висока норма на печалба – от 13%, вместо определената от КЕВР 8,12%.

Мая Манолова отправи критики и относно поведението на Софийска вода и общинския съвет в София и поради факта, че дружеството единствено не е представилобизнес плана си за следващия период. Като така не е приложена по-ниската норма на печалба и цената на водата в столицата не е намалена.

 

Тагове: