Начало/Манолова обяви 31 антикризисни мерки за подкрепа на бизнеса и домакинствата в енергийната криза

Манолова обяви 31 антикризисни мерки за подкрепа на бизнеса и домакинствата в енергийната криза

15.10.2021

Даваме старт на една кампания, която ще избере новото мнозинство на промяната. Изправи се БГ! Ние идваме! ще бъде незаобиколим фактор в следващия парламент. Обявяваме план с 31 антикризисни мерки, разделени в шест раздела, за подкрепа на бизнеса и домакинствата в условията на нарастващите цени на ток, вода, парно, природен газ и основни продукти.

Това заяви председателят на коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова по време на откриването на предизборната кампания днес в София.

Мерките предвиждат държавата да поеме разликата между определената от КЕВР цена на тока за бизнеса – 120 лв. и средно претеглената цена на тока към момента. Сред мерките е и намаляване на ДДС на 5 % на сметките за ток от 1 януари до 30 април.

Антикризисният план на Манолова предвижда още отлагане на плащането на сметките за ток за поне шест месеца още от 1 ноември 2021 г. Заложено е и определяне на статута на енергийно бедни лица, на които да се гарантира електроенергия на достъпни цени, без санкции за неплатени сметки.

За стабилизиране на енергийния сектор Манолова предлага временно спиране на износа на ток и временно прекратяване участието на България в механизма за търговия с въглеродни емисии. С цел запазване на обществения интерес енергийният министър и КЕВР да обявяват публично субектите, които изнасят ток през енергийната борса, реализирайки огромни печалби в най-острата фаза на енергийната криза, настоява тя.

Мерките предвиждат още смяна на целия състав на КЕВР и приемане на Стратегия за устойчиво енергийно развитие до 2050 г.

Социалните мерки в плана включват добавката от 120 лв. към пенсиите да продължи и през 2022 г., а всички пенсии да бъдат преизчислени на база осигурителен доход от 2020 г.

Планът предвижда увеличаване на втората година от майчинството докато се изравни с минималната работна заплата, увеличаване на детските надбавки от срамните сега 40 лв. до поне 100 лв. Предвиждаме еднократна помощ от 2000, 3000 и 4000 лв. за първо, второ и трето дете и по 10 хиляди лева за второ и трето дете на осигурени родители. За самотните родители - подкрепа с ваучери за храна, ток, вода, парно и газ, неотложни домашни ремонти, детегледачки и образователни услуги, обясни Манолова.

За здравеопазване без доплащане мерките предвиждат държавата да поеме ПСР-тестовете и лекарствата на Ковид-болните и незабавно издаване на сертификати за преболедуване на COVID-19, независимо кога е било боледуването. Намаляване на ДДС на лекарствата до 5 %, обособяване на COVID-болници, държавата да поеме здравните осигуровки на неосигурените лица, също са в плана.

Ние стоим зад обикновените хора на България. Ще бъдем гарант за това, че държавата ще бъде майка, а не мащеха за хората. Заложили сме истинска подкрепа за майките и самотните родители. Има достатъчно финансов ресурс в държавата, който трябва да бъде насочен към българските семейства и фирми, а не към чекмеджетата на властта, допълни тя.

Манолова подчерта, че „Изправи се БГ! Ние идваме!“ категорично подкрепя кандидатурата на Румен Радев за втори президентски мандат. Това е достойният президент, който застана на страната на своя народ. България ще има достойни и почтени хора на власт в лицето на Радев и на Йотова.

Някой трябва да казва „не“ на мръсните сделки в политиката и този някой сме ние, заяви съпредседателят на коалицията Николай Хаджигенов.

 

31 МЕРКИ

 

Тагове: Новини