Начало/Манолова оспори типовия договор на КЕВР за излизането на свободния пазар на ток на малкия бизнес от 1 октомври

Манолова оспори типовия договор на КЕВР за излизането на свободния пазар на ток на малкия бизнес от 1 октомври

13.08.2020

Процедурата засяга 254 хиляди малки фирми, а 17 дни преди началото на сключването на договорите им те нямат информация по редица важни въпроси, каза Мая Манолова

Предстои токов удар за 254 хиляди малки фирми и обществени институции за излизането им на свободния пазар на ток от 1 октомври.  От „Изправи се.БГ” оспорваме типовия договор на КЕВР, защото той защитава само доставчиците на ток, не и бизнеса и малките потребители.

Това каза в онлайн обсъждането на КЕВР по типовия договор за продажба на електроенергия на свободния пазар лидерът на гражданската платформа „Изправи се.БГ” Мая Манолова.

Излизането на свободния пазар касае общини, общински дружества и администрации, болници, медицински центрове, стоматологични клиники,  строителни фирми, сервизи, училища, университети, детски градини, магазини, цехове, заложни къщи, туроператори, рекламни, погребални и други агенции, счетоводни къщи, фондации, ловно-рибарски дружества, всякакви видове офиси, еднолични търговци, събирателни дружества, ООД,ЕООД, малки и средни фирми и др., голяма част от които изобщо не знаят, че след 17 дни трябва да започнат сключване на договори за доставка на ток с избрано от тях ЕРП, по все още неясно какви  тарифи, договор и условия и т.н.

Манолова  посочи, че само за месец – от 1 септември до 30 септември 2020 г. - 254 хиляди фирми и обществени институции трябва да сключат договори с досегашния си или с нов  доставчик на ток, което прави по над 11хиляди договора, които да се сключват на работен ден. КЕВР не направи широка информационна кампания и подготовка с реалния бизнес и институции за предстоящото излизане на малките фирми на свободния пазар на ток, клиентите предварително нямат получен типов договор, за да се запознаят и това ще създаде смут, хаос, обърквания, много по-висока цена на тока за несключилите нови договори, а за много от тези фирми – в контекста на икономическата криза – и фалити, каза тя.

Манолова оспори типовия договор, подготвен от КЕВР, който ще е валиден за 9 месеца само за тези потребители, които искат да сключат нови договори с досегашния си доставчик на ток. За другите клиенти, които искат да се договарят с другите 53 доставчици на ток, извън трите големи, договорът ще е различен. По четири направления на типовия договор Манолова днес изказа критики.

Първата бе липсата на обезщетения за клиентите в случаите на спиране или некачествено подаване на ток. В договора да се впишат правата за получаване на обезщетения, размера и по какви процедури се получават тези пари от ощетените клиенти, каза Манолова. Тя добави, че трябва да има гаранции за непрекъснатост на подаването на електроенергия към клиентите от дотавчиците. Втората критика на Манолова е за липсата на гаранции за получаването от клиентите на разбираем фактури с ясно и прозрачно формиране на всички компоненти на  цената – задължения към обществото, мрежови услуги, ДДС, акциз и др. При промяна на тези цени доставчиците трябва да са длъжни да уведомят писмено клиентите си за новата цена, настоя Манолова, но това не е предвидено в договора на този етап.  Третата критика на Манолова бе за липсата на уредба какво става, ако не се постигне извънсъдебно споразумение в случай на спор между малката фирма и доставчика й на ток. Не е предвидена съдебна процедура за това, а трябва, категорична бе Манолова. Тя бе критична, на четвърто място, и към срока от 30 дни, който КЕВР е предвидил за проверки по искания и жалби на клиенти. Ако клиентът не е доволен от услугата или я оспорва и иска подобна проверка, този срок трябва да е до 10 дни, а не цял месец, аргументира се Манолова.

В заключение тя съобщи, че ще изпрати  незабавно предложенията си за корекции в типовия договор, изготвен от КЕВР, за клиентите, които остават на досегашния си доставчик, в рамките на процедурния срок, за да може с влизането си в сила на процедурата по подписване  от 1 септември той да съдържа тези клаузи за защита на клиентите. От четирите включили се организации в общественото обсъждане днес, само „Изправи се.БГ”  и Манолова защитиха интересите на малките фирми, които ще излязат на свободния пазар на електроенергия, а не на икономически силните доставчици на ток.

Задължителното минаване на борсата за ток за 254 хил. малки фирми може да доведе до фалити

Публикувахте от Мая Манолова в Четвъртък, 13 август 2020 г.

Тагове: Новини