Начало/Манолова от Видин: Болницата тук е в трагично състояние. Вдига се водата, заплатите на медицинските сестри продължават да са 610 лева

Манолова от Видин: Болницата тук е в трагично състояние. Вдига се водата, заплатите на медицинските сестри продължават да са 610 лева

13.12.2019

Над 30 души преминаха през приемната за граждани на Манолова във Видин, още толкова я запознаха с проблемите си във влака от Видин до София.
Днес учредяваме клон на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ във Видин. Обявихме и първата си национална кампания „Малките пред големите“, с която ще защитаваме гражданите, малкия бизнес, малките земеделци, пациентите, потребителите от монополите. Това е, което ще правим в интерес на правата на гражданите. Ще се обединяваме и подкрепяме в общите ни каузи.
Това заяви председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова днес пред обществеността във Видин.
„Днес в приемната минаха над 30 души“, подчерта Манолова за приемната, която по-рано тя организира в града.
Хората се оплакват от натиск от банките, които ги изхвърлят от единственото им жилище. Когато бях омбудсман, внесох законопроект, който уж го приеха на първо четене, а сега го отхвърлиха. В момента хората с едно жилище, също вече подлежат на отнемането му, ако не могат да си платят кредита. Това не е справедливо, каза тя.
Във Видин от 1 януари ще ви увеличат цената на водата, както във всички други български градове, на кубик – на 3,05 лв. , което е скок с 20 стотинки за Видин. Във влака днес хората ми казаха, че не могат да си плащат сметките нито за ток, нито за вода в момента, а какво остава след увеличението. Във влака беше баща на четири деца, който ми разказа, че гледа децата си без ток, а те са ученици, защото не може да си плаща сметките. Къде отиват парите, събрани от гражданите от страна на ВиК-дружествата и другите монополисти? За нови тръби ли? За по-качествена услуга ли?“, попита още тя.
Тук сме защото Северозападът е България. От години идвам тук и сме водили много битки. Имаме няколко победи. Битката, която водихме с него и с пациенти на видинската болница, беше битка за живот на хората на хемодиализа. След две годни се преборихме за нови апарати и ремонт на отделението. Тук са и хора, с които сме започнали и друга битка, която не  сме довършили. Това е битката на медицинските сестри за достойно заплащане и условия на труд.
Година по-късно, днес, те ми показаха фишове за заплати от 610 лева. Това е застрашаващо съществуването на видинската болница. Лекарите получават по 750 лева. Предстои да се закрие неврологията в болницата тук. Поздравявам ви, че ги подкрепихте по време на техните протести, но още нямаме резултат. Болницата е в трагично състояние. В приемната хората се оплакаха, че ръководството пилее пари и не прави нищо, за да подобри условия. Така че, гражданите на Видин трябва да се изправите  отново и да си защитите правата, каза още Манолова.
Тя обяви, че „Изправи се.БГ“ тръгва в страната, за да организира клонове на гражданската платформа навсякъде и за нея е знаково, че първият местен клон на сдружението се открива именно във Видин.
В гражданската платформа от Видин, като партньори, се включват гражданските организации "Активно общество", "Обичаме Видин" и движение "Днес".

Тагове: Новини