Начало/Манолова: Делото срещу председателя на Инициативния комитет за чист въздух в Пещера е начин на икономически силните да се разправят с гражданите

Манолова: Делото срещу председателя на Инициативния комитет за чист въздух в Пещера е начин на икономически силните да се разправят с гражданите

09.07.2020

Делото срещу председателя на Инициативния комитет за чист въздух в Пещера е начин на икономически силните да се разправят с гражданите. Това е начинът да ги притискат, да ги мачкат, да им затворят устите.

Това заяви в Пазарджик председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова след второто заседание по делото на председателя на Инициативния комитет срещу изграждането на депо за опасни отпадъци в Пещера Златка Цвеева с оператора на инсталацията за горене на боклук в Пещера.

Припомняме, че операторът на инсталацията за опасни отпадъци е завел два иска срещу Цвеева на обща стойност 150 000 лв.

Делото е знаково. Не трябва да се дава възможност на икономически силните да мачкат гражданите за изказани мнения. Те сега могат да заведат дела срещу всеки, изказал мнение във Фейсбук, допълни Манолова.

Заседанието продължи повече от два часа. Защитата на фирмата ищец иска да се разшири предмета на спора с всичко, което Златка Цвеева е казала пред журналист, включително и неизлъченото по радиото, каза Манолова и обясни, че пред съда са представени и публикации от Фейсбук групи, в които жители на Пещера споделят за мръсния въздух и околната среда.

Това е опит полицейщината да влезе в съда. Ние сме свободни хора и всеки може да говори каквото иска. В момента предмет на спора е излъчен по радиото репортаж, а не какво изобщо Златка Цвеева е говорила с журналисти, подчерта Манолова.

Поискахме оглед на място, вещо лице и фотограф, защото снимките и данните от станциите бяха отхвърлени. Очевидни факти ще се доказват по най-скъпия начин, но истината ще възтържествува, допълни тя.

Манолова заяви, че тази седмица е делото за иска за 50 хил. лв., а следващата седмица е делото за иска за 100 хил. лв.

Тагове: Новини