Начало/Манолова: Парите, които са на разположение на България за справяне с коронавируса, трябва да стигнат до гражданите

Манолова: Парите, които са на разположение на България за справяне с коронавируса, трябва да стигнат до гражданите

18.03.2020

От „Изправи се.БГ“ питаме какво ще се случи с 2,7 млрд. лв. от Европейската комисия, които са на разположение на България за справяне с коронавируса. Парите трябва час по-скоро да стигнат до българските фирми и граждани. Разбра се само, че Българската банка за развитие ще предостави 500 млн. лв. за бизнеса. Властта трябва да подходи отговорно.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова днес в предаването „Делници“ по телевизия Евроком.

„Използването на средствата за справяне с коронавируса трябва да е прозрачно, затова ние предлагаме граждански борд, който да наблюдава, че тези пари ще бъдат похарчени за гражданите“, допълни Манолова.

„Да не стане като с онези 500 млн. лв. за ремонт на язовирите или с онези 1 милиард лева за държавен ВиК-холдинг. Този милиард трябва да иде, където е необходимо – в здравната система“, каза още тя.

Според Манолова трябва да има актуализация на държавния бюджет, за да се предвиди как държавата ще гарантира плащането на кредити, отлагането на сметките и как ще се отделят средства за временна финансова подкрепа.

„Как държавата подкрепя малкия бизнес, който търпи най-големите щети от извънредното положение, как се подкрепя здравната система, как се осигуряват достатъчно дезинфектанти, предпазни средства и обдишващи апарати, също трябва да стане ясно“, категорична е Манолова.

Тя подчерта, че редица държави, които са засегнати от коранавируса, са предприели пакет от икономически мерки, сред които са разсрочени плащанията на данъците и осигуровките, ДДС е намален за най-необходимите продукти, като дезинфектанти, маски, ръкавици.

„Все още има възможност и време българското правителство да предприеме адекватни мерки за българските граждани, за домакинствата. Пари в държавата има“, каза Манолова и припомни, че през декември, на последното заседание на Министерския съвет, са разпределени 2,7 млрд. лв. от бюджетния излишък.

„В началото на тази година е даден 1 млрд. лв. за ВиК-холдинг, има 2,7 млрд. лв. европейско финансиране, което е специално за преодоляване на кризата. Пари има, нека да бъдат използвани за гражданите и фирмите“, призова Манолова.

Председателят на „Изправи се.БГ“ подчерта, че една от препоръките на председателя на Световната здравна организация е използването на бързи кръвни тестове за коронавирус, за да може заразата да се ограничи.

„Дано правителството и щабът чуят СЗО“, каза още Манолова.

Тагове: Новини