Начало/Манолова: Пари се харчат по усмотрение, на тъмно, с решение на един човек – на премиера

Манолова: Пари се харчат по усмотрение, на тъмно, с решение на един човек – на премиера

17.01.2020

Докато се назначават калинки, ще продължим да сме в кризи, смята Манолова.

Създаването, с вчерашното решение на Министерския съвет, на държавен ВиК холдинг за 1 млрд. лева е мегасхема за източване на пари.

Това заяви председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в сутрешния блок на бТВ.

„Част от тази мегасхема са и онези 500 млн. лева, които са отпуснати преди година и половина на Държавната консолидационна компания (ДКК) за ремонт на 418 язовира. Сега се добавят нови 1 млрд. лева и числото става 1,5 млрд. лева. Притеснителното е, че новината от заседанието на Министерския съвет дойде без допълнителни обяснения, без брифинг на тримата министри, откъде ще дойдат парите, за какво ще се използват и дали ще се подобри качеството на водата и дали ще подобрят ВиК-услугите“, обясни Манолова.

„С тези 1 млрд. лева ще се напълни язовира и ще се спре водният режим? Преди една година, без един милиард, язовирът е бил пълен“, заяви още тя.

Манолова подчерта, че от „Изправи се.БГ“ са попитали къде са първите 500 млн. лева, дадени преди година и половина за ремонти на язовирите.

„В края на 2018 година ги има тези пари, после ги няма. Една част са прехвърлени в дружеството „Монтажи“, но няма и следа от обществени поръчки.  418 аварийни язовири е следвало да бъдат ремонтирани, за което се отделят 500 млн. лв. По същата схема се отделят 1 млрд. лева за холдинга, за който не е ясно с какво ще се занимава и дали това ще реши кризата“, коментира тя.

Манолова обясни и за друго държавно предприятие - Държавното предприятие  за управление и стопанисване на язовирите, което е създадено през юли 2019 г. От отчетите му става ясно, че купува 30 автомобила, офис техника и назначава 131 щатни служители. За предприятието са отделени 8 млн. лева за дейност.

Каква е дейността и какво са свършили наетите служители обаче не е ясно, добави тя.

„Холдинговият маниер на Борисов, който напомня 90-те години, напомня на начина, по който се управлява държавата“, заяви Манолова.

Според нея, ако държавата е искала да участва с повече средства и да направи повече ремонти във ВиК-мрежата, може да го направи и сега, тъй като от 45 ВиК-дружества, 29 са държавни или с преобладаващо държавно участие.

„Тези 1 млрд. лева се отпускат зад гърба на парламента, за да не пита за какво са тези пари и откъде ще дойдат“, допълни Манолова.

Относно обвинението на социалния министър Деница Сачева, че 13 хил. инвалиди и възрастни хора са без лични асистенти заради Мая Манолова, председателят на „Изправи се.БГ“ заяви, че „това е безочливо прехвърляне на отговорност.“

„Сачева не си е свършила работата като министър. Явно не е разбрала кой пише законите в държавата и приема постановленията. Законът, който аз внесох предвиждаше всички да имат асистенти. Законът беше приет по този начин по настояване на министъра на финансите и на премиера. Още тогава се знаеше, че 5000 души, възрастни хора, над 65 г., които няма ТЕЛК, няма как да попаднат в обхвата на този закон и трябваше Сачева да осигури средства по програми, каквито имаше през 2019 г.“, категорична е Манолова.

На въпрос за 500 работници в Ловеч, които не са получавали заплатите си повече от половин година, Манолова заяви:

„Ако институциите си бяха свършили работата нямаше в Ловеч, в 11 часа през деня, пред Инспекцията по труда в града да дойдат над 500 души. Те ме поканиха, защото институциите не желаят да решат техния проблем.  Това може да се реши. Оказа се, че Инспекцията по труда, която трябва да внесе иск за обявяване в несъстоятелност на фирмата, след това си е оттеглила иска, защото дружеството ще се преструктурира“.

Тя допълни, че това също е в ресора на Сачева и тя трябва да се поинтересува от работниците.

За новото назначение на екоминистър, Манолова каза, че намира за притеснителна кадровата политика на премиера Борисов. Нено Димов заяви, че не е бил специалист във ВиК-сектора и язовирите. Докато назначават „калинки”, които не знаят за какво става дума и не искат да носят отговорност, които не могат да управляват кризите, дотогава ние ще сме в кризи, коментира Манолова.

„Тези кризи доведоха до там, че цели жизнени системи на държавата отказват да работят. Това следва и в енергетиката, и в здравеопазването, и в пенсионните фондове – наливат се пари, харчат се, а резултатът за гражданите е нулев“, допълни тя.

Относно публикация в интернет, че Мая Манолова е адвокат на президента Румен Радев, тя обясни, че има адвокатска кантора и клиенти, с които отношенията са поверителни, но държавният глава не е клиент на кантората й и цитираната в публикациите юрисконсулт М.Манолова не е тя.

Тагове: Новини