Начало/Манолова: Партии, които безусловно подкрепят увеличаването на доходите на хората, ще изберем за наши мандатоносители. Ще ги обявим до седмици

Манолова: Партии, които безусловно подкрепят увеличаването на доходите на хората, ще изберем за наши мандатоносители. Ще ги обявим до седмици

03.01.2021

Това са последните премиерски дни на Борисов, категорична бе Манолова и каза, че отваря листите на „Изправи се.БГ“ за млади хора, експерти, активни хора с граждански каузи, жени и нови лица

Започваме преговори за партии мандатоносители, с които ще се явим на следващите избори и до няколко седмици ще обявим кои ще са тези партии. Те ще се партии извън статуквото на сегашния парламент и от извънпарламентарната опозиция. Обявихме 70 управленски мерки и след консултациите ще стане ясно кои са партиите, които безусловно подкрепят основните ни приоритети – увеличаване на доходите, преизчисляване на пенсии, подкрепа за бизнеса, съдебна реформа и зелени политики. Лично ще поведа листите на „Изправи се.БГ“, а в тях ще влязат нови лица, млади и активни хора с граждански каузи и повече жени.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в предаването „120 минути“ по бТВ.

Тя подчерта, че това са последните премиерски дни на Борисов и че той няма как да спре обединението, постигнато между гражданските формации на „Изправи се.БГ“ и Отровното трио в последните дни на миналата година, нито постигнатото съгласие заедно да се пазят изборите с партията на Слави Трифонов и с Демократична България. Борисов е в ужас от обединението и с право, допълни още Манолова.

Кражбата на изборите в София Борисов се подготвя да повтори в цялата страна, категорична бе тя.

На въпрос за костинбродската афера тя отговори, че това е афера на Борисов, с която се е опитал с фалшиви бюлетини да манипулира тогавашните избори, а за печатането на фалшивите бюлетини в печатница на общински съветник от ГЕРБ е била сигнализирана от гражданска организация и политици от целия спектър.

Попитана за срещата с Васил Божков Манолова подчерта, че е отишла, за да види лично кой ще се изправи срещу нея, както и преди това се е срещнала с премиера, а Божков е бил част от интимния кръг на Борисов. Явяването ми тогава на изборите срещу Борисов не беше безобидно начинание. Тогава всички – и политици, и бизнесмени, и ъндърграунд, и цяла София, каза тя, се интересуваха ще се кандидатирам ли за кмет на София, а Борисов ми изпращаше бизнесмени, които ме заплашваха и ме предупреждаваха, че „ще си счупя главата“. Не съм, търсила, не са ми предлагани и не съм получавала пари от Божков, за разлика от Борисов, Горанов и пиарите на Борисов, които според СМС-ите на Божков за получили 70 млн. лв. от него. Тогава Божков каза, че иска смяна на този модел, а после стана ясно за тези негови плащания на такса „спокойствие“ към властта. Целият ъндърграунд на София бе изправен срещу мен от Борисов. Предлагаха ми и постове, за да не се кандидатирам за кмет, заяви тя, но както знаете аз се изправих фронтално срещу Борисов в София, сега ще го направя и в страната.

Попитана дали е предлагала Делян Пеевски за шеф на ДАНС, Манолова нарече репликата си тогава „неуместен сарказъм“ и обясни, че след като 100 дни по телевизионните студиа политическите мъже – премиер и председатели на управляващите партии – не са признали, го е казала тя. Манолова отчете като грешка подкрепата за Пеевски за шеф на ДАНС и добави, че за себе си тогава е взела урок за три неща – да не поемаш чужда вина, че можеш да бъдеш употребен и че не си струва да си в партия, ако това ще ти коства компромиси със съвестта.

На въпрос за избирането й за омбудсман, Манолова заяви, че ГЕРБ и Реформаторският блок са имали собствен кандидат и припомни, че председателят на парламентарната група на ГЕРБ тогава Цветан Цветанов публикува бюлетината си в полза на нейния опонент Константин Пенчев. Аз получих подкрепа от всички парламентарни групи, а много депутати, включително от ГЕРБ и от десните, ми се обадиха, за да ме уверят, че са гласували за мен по съвест, каза още тя.

Цветанов поиска да се извиня за Костинброд, за да ме подкрепят за омбудсман, но аз отказах, защото Костинбродската афера си беше афера на ГЕРБ и Борисов, с която те се готвиха да манипулират вота. Това, което аз направих, беше да сигнализирам прокуратурата, подчерта Манолова и припомни, че в деня за размисъл тя не е давала брифинг, а данните от сигнала й са потвърдени от прокуратурата.

Попитана за твърдението й, че протестите от 2013 г. са платени, тя отговори, че самият Борисов тогава е признал за автобусите със симпатизанти на ГЕРБ, благодарение на които, по думите му, е станал възможен протестът и в изказването си тя е имала предвид именно думите на премиера и десетките автобуси с партийни активисти на ГЕРБ, паркирани на стадион „Васил Левски“.

Тагове: Новини