Начало/Манолова: Пилеят се пари, а пет града са застрашени от безводие

Манолова: Пилеят се пари, а пет града са застрашени от безводие

04.12.2020

Манолова призова местната власт в Бургас да създаде обществен съвет, който да наблюдава харченето на 70 млн. лв. за водната криза
Пилеят се публични пари, а пет града са застрашени от водна криза, сред които и Бургас. За последните две години властта похарчи 2 млрд. лв. за ВиК-сектора - 500 млн. лв. за ремонт на язовир, 1 млрд. лв. за държавен ВиК-холдинг и близо 100 млн. лв. за предприятието за управление и стопанисване на язовири, което за една година си купи автомобили, техника и си раздаде заплати.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите в Бургас, където днес открива офис на организацията.

Тя подчерта, че се очаква близо 70 млн. лв. да струва изграждането на язовирни стени, създаването на пречиствателни станции, монтирането на довеждащи тръби за решаване на водната криза в Бургас. Едва ли предложението на екоминистъра ще реши водната криза в Бургас, но със сигурност ще създаде предпоставка за отклоняване на публичен ресурс, каза Манолова.

В резултат на почти празния язовир Тича Шумен, Търговище и Разград са застрашени от безводие. В Перник продължават проблемите. Варна и Бургас също за застрашени от водна криза. Това е така заради тоталното безхаберие на властта и заради ВЕЦ-овете, които не са на случайни хора, заради изсичането на горите, изгребването на коритата на реките, отклоняването на публичен ресурс, който би следвало да се инвестира за предотвратяване на водни кризи, каза още Манолова.

Местната власт, ако не иска да стане част от схемите за харчене на 70 млн. лв. не по предназначение, да създаде обществен съвет, който да следи къде изтичат парите на хората. Ще се похарчат едни пари съвсем нагло. Обяви се дори бедствено положение, за да се заобиколят обществени поръчки и посочени фирми да усвоят пари за проекта. Това го видяхме и в Перник, където тръбите не издържат налягането, а скъпото съоръжение е със спорна ефективност, категорична е тя.

По-рано днес Манолова се срещна с жители на село Черни връх, които имат проблем с пътя до Камено. Този път е шампионът на лошите пътища. В момента пътят е нарязан, дадени са 4 млн., които обаче са отишли в друга посока, посочи тя.

Тагове: Новини