Начало/Манолова пита Фандъкова за четири незаконни къщи, построени на Витоша

Манолова пита Фандъкова за четири незаконни къщи, построени на Витоша

02.12.2019

Мая Манолова заедно със своите съмишленици Войслав Тодоров и Любомир Попйорданов изпратиха заявление за достъп до обществена информация до кмета на София Йорданка Фандъкова.

Искането за достъп касае строителната документация и основанията за нейното издаване на четири къщи, изградени през последните години на територията на природен парк Витоша в разрез със законодателството.

В искането се посочва да се направи проверка за законността на строителството в парка и се поставят въпроси за предприетите действия да се запази целостта на природния парк от страна на Столична община.

Припомняме, че преди два дни сигнализирахме за четири частни къщи, изградени на територията на природен парк Витоша след приемането на плана за управление на парка, а в един от случаите - след влизане в сила на Общия устройствен план на София. Това строителство противоречи на законовите изисквания, но въпреки това е позволено от Общината. Още по-притеснителното е, че в същото положение са още около 150 терена, урегулирани на територията на парка, които вероятно ще бъдат застроени по същата схема. За да бъдат защитени, трябват изменения на Подробните им устройствени планове (ПУП).

През последните 12 години след влизане в сила на Общия устройстве план тези ПУП не са синхронизирани с ограниченията на Общия план, което се използва като възможност за застрояването им и изваждането на терени от обхвата на природния парк.

Манолова, Тодоров и Попйорданов вече внесоха искане до главния архитект, районните кметове и Общинския съвет за изменение на тези планове, за да се съхрани целостта на парк Витоша.

Тагове: Новини