Начало/Манолова: Победа над ЦИК – отмениха скандалното си решение за имената на коалициите

Манолова: Победа над ЦИК – отмениха скандалното си решение за имената на коалициите

30.01.2021

На извънредно заседание ЦИК отмени скандалното си решение за имената на коалициите в предстоящите избори. Заседание на ЦИРК, а не на ЦИК гледахме обаче. Гънат се, извиват се членовете на ЦИК, гласувят, прегласуват, а компетентността им е на нивото на първокурсник по право. Те дори не са чели Изборния кодекс!

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в „Седем осми“ ТВ.

Специално за „Изправи се.БГ“ бяха гласували наименованието на коалициите в предстоящите парламентарни избори да е името на някоя партия от коалицията. Ние не искаме да правим партия и Отровното трио не направиха партия. Но ЦИК си измислиха това решение, което е противозаконно, допълни Манолова и подчерта, че в Изборния кодекс няма забрана как да си кръстиш коалицията, но ЦИК си измисли такова правило, за да не може "Изправи се" да се регистрира за изборите.

Когато бъдат притиснати от гражданите, членовете на ЦИК нямат друг ход, освен да спазят закона. В отпора се обединихме граждански организации, партии, Демократична България, ние и подадохме общо осем жалби. Когато сме единни, резултат има. ЦИК се уплаши, статуквото се уплаши и си отминиха решението. Гражданите победихме в тази битка, каза още председателят на „Изправи се.БГ“.

Манолова е категорична, че ЦИК е станала бухалка за политически поръчки. От дебата им стана ясно, че са били притеснени да не си кръстя коалицията с моето собствено име Мая Манолова. А за да не стане в бюлетината „Изправи се с Мая Манолова“, направиха тези жалки промени, просъществували само няколко часа, благодарение на общия натиск, заяви тя.

Председателят на „Изправи се.БГ“ подчерта, че за видеонаблюдението също не е направено нищо от ЦИК и видимостта до броенето на масата остава ограничено. Какво броят, какво вписват в протокола и коректно ли отчитат гласовете членовете на секционните избирателни комисии остава труднодостъпно за наблюдателите и застъпниците. Така, сега спасението на предстоящите избори остава в тяхната решимост да стигнат до броенето и да го проследят отблизо, каза тя.

Всички партии в парламента обещаха да внесат видеонаблюдението, но никой не го направи. БСП задължително трябваше да го вкарат и казаха, че са го вкарали в Изборния кодекс. Но те знаеха, че промените се правят през Закона за извънредното положение и промени в Изборния кодекс няма да има. Всички внесохме промени в ИК, но той няма да се промени, защото партиите в парламента не пожелаха, каза още Манолова.

Тя допълни, че управляващите се страхуват от високата избирателна активност и се опитват да я задържат на всяка цена ниска.

Борисов умира от страх и от българите в чужбина. Честно беше да се допусне гласуване по пощата. Зад граница има 3 млн. души, а управляващите ги спират нарочно, заяви Манолова и призова хората да гласуват, тъй като никоя машинация не може да издържи на масовия вот на гражданите.

Тагове: Новини