Начало/Манолова поиска информация за подслушването на хората от протеста от пет институции

Манолова поиска информация за подслушването на хората от протеста от пет институции

20.09.2021

Тя е изпратила искане по ЗДОИ до МВР, ДАНС, Бюрото за контрол на СРС, Специализираната прокуратура и спецсъда

Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова поиска информация по ЗДОИ за подслушването на 130 души. Искането е изпратено до МВР, ДАНС, Бюрото за контрол на СРС, Специализираната прокуратура и Специализирания наказателен съд.

Припомняме, че в Доклада на Временната комисия за разследване на полицейското насилие и неправомерно използване на СРС са посочени 130 имена от общо 934 незаконно подслушвани лица.

Манолова изисква пълен списък на активните протестиращи от 2020 г., спрямо които са прилагани специални разузнавателни средства. Тя изисква и списък с лицата, подслушвани в периода 9 юли 2021 г. – 11 юли 2021 г. и основанието за използването на СРС, както и списък с незаконно подслушваните лица.

За същия период Манолова настоява и за списък на лицата, срещу които са използвани СРС по разследване за въоръжено въстание, метеж и държавен преврат.

Тя пита и дали спрямо нея, в лично качество, са прилагани СРС за същия период и на какво основание.

Припомняме, че след обявяването на списъка със 130 подслушвани лица в медиите, Манолова обяви, че ще заведе колективен иск срещу държавата в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Подслушваните лица не могат да получат необходимите документи, тъй като са класифицирани. Ако съответните институции откажат да дадат информацията, ще заведем дело, а след това – иск срещу държавата в Страсбург, каза тогава тя.

Тагове: Новини