Начало/Манолова поиска от КЕВР да провери ВиК-Разград за цената на водата

Манолова поиска от КЕВР да провери ВиК-Разград за цената на водата

10.02.2020

Не е ясно на каква цена ще бъде фактурирана водата на гражданите на цялата област Разград от 1 януари 2020 г., казва Манолова в сигнала си

Председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова изпрати искане до КЕВР да провери цената на водата в областта.

Причината за искането й е, че от 1 януари 2020 г. одобрената от КЕВР цена на водата за един кубик в Разград е 3,42 лв. с ДДС, а на сайта на ВиК „Дунав” – Разград е посочена цена от 3,586 лв. с ДДС за кубик.

Това създава предпоставка за неясноти за гражданите колко ще им струва водата за месец януари 2020 г., въпреки че съгласно нормативната уредба ВиК дружествата са длъжни да публикуват на страниците си актуалните цени на водата и водопроводните услуги.

Към момента гражданите на Разград следва да плащат вода за месец януари по 3,42 лв. на кубик с ДДС, а не по 3,58 лв. на кубик, както пише в сайта на местното ВиК дружество.

В момента най-висока цена на водата плащат Добрич (3,46 лв. с ДДС) и Шумен (3,40 лв. с ДДС), а от 1 март 2020 г. се очаква КЕВР да повиши и цената в област Търговище от 2,64 лв. на кубик до 3,20 лв. на кубик с ДДС, където водата не е поскъпвала от 5 години. В област Разград пък няма яснота за цената на водата - 3,59 лв. с ДДС е вписана на сайта на местното ВиК- дружество, а е разрешена от КЕВР до 3,42 лв. с ДДС.

 

 

Тагове: Новини