Начало/Манолова поиска свикване на КСНС от президента във връзка с хаоса с изборите

Манолова поиска свикване на КСНС от президента във връзка с хаоса с изборите

25.03.2021

В рамките на 120 минути ГЕРБ, БСП и ЦИК синхронизирано дадоха брифинги, за да обяснят колко трудно ще се преброят гласовете, каза Манолова

Призовавам президентът Румен Радев да свика Консултативния съвет за национална сигурност заради хаоса, който целенасочено се организира на предстоящите парламентарни избори. В схемата участват ЦИК, Информационно обслужване, а както видяхме днес и основните партии – ГЕРБ и БСП, които си прехвърлят отговорността за бъркотията, която самите те създадоха с изборните протоколи.

Това заяви Мая Манолова от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ по време на извънреден брифинг след пресконференциите на ГЕРБ, БСП и ЦИК днес.

Това е „Изборигейт“ - институционален удар срещу честността на изборния процес. След закриването на 44-то Народно събрание днес в 11:00 ч. в рамките на 120 минути основните политически сили ГЕРБ и БСП, както и ЦИК, синхронизирано дадоха брифинги, на които поставиха под съмнение честността на изборния процес и възможността да бъде отчетен вотът. Сега ли разбраха ГЕРБ и БСП колко са сложни и дълги изборните протоколи? Не бяха ли гласувани те именно от техните членове в ЦИК?, попита Манолова, като добави, че видът на протоколите е ясен от седмици.

Тя припомни, че двете партии имат мнозинство в ЦИК от общо 13 члена. Посегателство срещу гражданското право на българите за честни и свободни избори е да кажат, че ще има хаос в изборния процес и да заявят, че ще е трудно или невъзможно изборните резултати да са отчетени в срок, каза още Манолова, визирайки и изявлението на Информационно обслужване.

Не е нормално изборните протоколи да са над 20 страници дълги, нито разписка от машинното гласуване да е дълга няколко метра. Това са промени в Изборния кодекс, направени през октомври, заради които БСП остана в парламента. Сега става ясно, че те „минират“ възможността изборните резултати да са отчетени в срок, допълни тя.

Честността на изборите е отговорност на депутатите, в това число и от двете основни партии, на ЦИК, Информационно обслужване и на Министерския съвет. Да не забравяме, че има вицепремиер, който отговаря за изборите и който очакваме да се появи ден преди изборите и да обяви, че няма как да се отчетат резултатите, каза още Манолова.

Тагове: Новини