Начало/Манолова: Правителството да насочи средства към икономически мерки за гражданите сега

Манолова: Правителството да насочи средства към икономически мерки за гражданите сега

21.03.2020

Апелирам финансовият министър и институциите да изчислят колко средства могат да се отделят сега за икономически и социални мерки в кризата с коронавируса. Говореше се за излишък от 1,5 млрд. лева, стана ясно, че България има на разположение 2,7 млрд. лева от Европейската комисия, има и буфери в държавния бюджет.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова днес в Канал 3.

„Здравните, санитарните, противоепидемичните мерки в Закона за извънредното положение са адекватни. Хората обаче чисто икономически няма да издържат в извънредното положение, ако институциите не предприемат конкретни мерки за финансова подкрепа“, допълни Манолова и заяви, че малкият и семеен бизнес трябва да е подкрепен.

„Трябва да се разсрочат данъците и плащанията по кредити. Единственото разсрочване, което депутатите приеха вчера, е връщането от партиите на надвзетите суми от субсидиите. За партиите може шест месеца отсрочка, а за гражданите не може“, каза още Манолова.

Тя подчерта, че в момента много хора са в неплатен отпуск, а вчера с нея са се свързали 3000 готвачи, на които работодателите няма да могат да платят заплатите.

„Поемането на 60% от заплатите на работниците за три месеца е недостатъчно. Тези 60% ще бъдат предоставени на определени работодатели, които ще са избрани по критерии, определени от Министерския съвет“, каза Манолова и допълни, че здравните и социалните осигуровки, както и данъците остават ангажимент на работодателите.

„Парламентът прекрачи границата и вместо да въведе пределни цени на най-необходимите стоки – на лекарствата, на дезинфектантите, на предпазните средства, на маските, на храни от първа необходимост, те сложиха пределни цени на всички стоки. По този начин създадоха изкуствени проблеми на бизнеса и по отношение на стоките, на които цените би трябва да са намалени. Сега всеки търговец ще трябва да се съобразява с цените, на които е продавал през последните три месеца“, каза още тя и допълни, че трябва да има намаление на тока, на парното и на природния газ.

„Стана ясно, че протестиращите медицински сестри са били прави в своите искания. Проблемите в здравната система лъснаха в началото на разразяващата се зараза с коронавируса. Сега тези медицински сестри са на първа линия и се борят за човешки животи“, каза Манолова относно протестите на медицинските сестри.

„Това, което се очаква от нас е да бъдем солидарни един към друг, да се подкрепяме и институциите да подкрепят хората, които са в наистина тежка икономическа ситуация“, допълни тя и обяви, че от Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ са подали заявления за доброволци в болниците.

Тагове: Новини