Начало/Манолова: Правителството да промени критериите за подкрепа на бизнеса, така че парите да стигнат до фирмите

Манолова: Правителството да промени критериите за подкрепа на бизнеса, така че парите да стигнат до фирмите

31.10.2021

Решението на ЦИК за броене на разписките от машините е скандално, прието в сговор между ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН, каза Манолова

Служебното правителство да промени критериите за подкрепа на бизнеса по мерките 60/40 и „Запази ме“, така че парите да стигнат до фирмите. Има 440 млн. лв. в актуализацията на бюджета, предвидени за подкрепа на бизнеса, но още не са стигнали до фирмите заради забавяне и неадекватни изисквания.

Това заяви председателят на коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова пред медиите в Хасково, където днес се срещна с граждани.

Изискването за спад на оборотите с поне 30 % за мярката 60/40 трябва да бъде променено и спадът на оборотите да бъде 15-20 %, за да получат фирмите подкрепа. 100 млн. лв. бяха насочени за мярката „Запази ме“, но тя е за затворени бизнеси заради пандемията, каквито в момента няма и трябва да бъде променена. Не е ясно и защо не са насочени парите към туристическия бранш, допълни Манолова.

Настояваме да бъдат „замразени“ цените на тока за бизнеса, болниците, училищата, детските градини и ясли. Държавата да поеме цялото увеличение чрез разплащане с доставчиците на ток. В началото на ноември сметките за ток на фирмите ще бъдат три пъти по-високи, в сравнение с миналата година. Ще направим предложение в Бюджет 2022 от 1 януари сметките за ток, вода, парно и природен газ на домакинствата да бъдат „замразени“ на нивата до този момент. Настояваме за отмяна на данъците, включително ДДС, върху електрическата енергия и енергоносителите, заяви тя.

Манолова подчерта, че утре внася жалба във Върховния административен съд срещу решението на ЦИК да се броят разписките от машинното гласуване. Това е скандално решение, прието в сговор между ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН. Отваря се огромна врата за злоупотреби. Връщат се възможностите за кражби, злоупотреби и манипулация на гласове, заяви тя и припомни, че на изборите за кмет на София от 1600 протокола 900 са били преправяни, драскани и пренаписвани.

Подадохме жалба в Административния съд срещу заповедта за въвеждане на „зеления сертификат“ и подкрепяме протестите на бизнеса. По начина, по който се въвежда сертификатът, се убиват малките фирми. Очакваме отговор от здравното министерство защо не се зачитат тестовете за антитела. Много хора са преболедували, но не са в системата или имат противопоказания да се ваксинират и не могат да получат сертификат, каза още Манолова и призова тестовете за антитела и антигенните тестове да бъдат безплатни.

Тагове: Новини