Начало/Манолова: Правителството е изчерпано. Идва смяна на караула

Манолова: Правителството е изчерпано. Идва смяна на караула

20.05.2020

В събота, на протеста, ще попитаме Борисов къде са парите за обикновените хора, каза Манолова за протеста, който организира в събота, на 23 май

Време му е на кабинета „Борисов 3“ да се готви за тръгване, защото мандатът е морално и политически изчерпан. Ще има смяна на караула след изборите, независимо кога ще се случат те.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

Тя подчерта, че ще има ревизия на тези 1 млрд. лв., дадени за държавния ВиК-холдинг. На 1,6 млрд. лв., които ще се дадат за саниране на не повече от 100 фирми, приближени до властта. На 500 млн. лв., дадени уж за ремонт на над 400 язовира, които още не са ремонтирани. На всички обществени поръчки за купуване на джипове и автомобили от държавните предприятия и за другите им харчове.

На протеста в събота ще зададем на Борисов въпроса къде са парите. Къде са 4,5 млрд. лв., обещани от него и Горанов, че ще стигнат до хората? Хората ще поискат ревизия на телевизионните пари, които не стигнаха до домакинствата, а стигнаха до обръчите около Борисов, допълни Манолова.

В събота гражданите ще дадем вот на недоверие. Крайно време е Борисов да спре да пилее парите на обикновените хора, защото мандатът му е изчерпан и морално, и политически, каза още Манолова.

На въпрос дали ще прави политическа партия Манолова отговори, че Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ за 150 дни, откакто съществува, е изградила свои клонове в половината страна и тя смята да продължи с тази си дейност.

В събота правим протест, а не партия и ще обявим икономическия план и мерките за безработицата каза още Манолова. Тя посочи, че в събота ще даде отговор дали Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ ще участва в избори.

Народната партия в България, в рамките на кризата, работеше срещу народа си, каза Манолова, визирайки ГЕРБ. България е единствената държава, която иска пари от неработещи фирми. Мярката 60/40 трябваше да е 60/0 или 70/0. Ако фирмата наистина не работи и няма приходи, няма как да плаща, допълни тя.

Според прогнозата й след каскадните фалити ще има каскадни протести.

Искаме отговор на въпроса и призовавам Борисов да каже къде е стенограмата от заседанието на Министерски съвет за разпределението на 3 млрд. лв. Ако няма стенограма, нека да извади паметната записка, за да видим колко от тези милиарди отиват за обикновените хора, категорична бе Манолова.

„Близо 400 хил. души са безработни - над 300 хил. официално, но има и нерегистрирани на бюрото по труда. Нисколихвените кредити са за общо 500 млн. лв. от ББР за фирми не е стартирала все още, безлихвените кредити от 1500 лв. до 4500 лв. са натоварени от толкова формалности и бюрокрация, че няма как да се възползват от тях и са стигнали до едва около 2000 души. До кого са стигнали парите от Борисов?“, попита Манолова.

На въпрос за президента Румен Радев, председателят на „Изправи се.БГ“ заяви, че очаква държавният глава да свика КСНС, тъй като този ръст на безработицата вече влияе върху националната сигурност.

Правителството натовари гражданите с нови 300-400 лв. разходи на домакинство за закупуването на нови топломери, водомери и дялови разпределители в условията на криза, каза Манолова. Тя подчерта, че по този начин 100 млн. лева ще бъдат взети от домакинствата и ще идат в топлинните счетоводители.

Нашият приоритет е обикновените граждани да станат първа политическа сила, защото в момента всички партии са ги загърбили. Това, което парламентарните партии направиха, е единствено да си вземат своите заплати и партийните субсидии. Хората очакват обаче и от парламента, и от президента, и от премиера, и от всички институции да има ясен план как ще се върнат на работа и как ще се повишат доходите им.

Тагове: Новини