Начало/Манолова: Предизвиквам депутатите вместо хартиени бюлетини да приемат активна регистрация и забрана за социолози

Манолова: Предизвиквам депутатите вместо хартиени бюлетини да приемат активна регистрация и забрана за социолози

15.11.2022

"Предизвикваме депутатите вместо да връщат хартията и с нея манипулациите на изборите, да направят две важни стъпки: активна регистрация и забрана за социологически проучвания в предизборната кампания.

Време е да извадим "мъртвите души" от избирателните списъци. При последното преброяване се оказа, че има разлика от над 1 милион души между избирателните списъци и реалноживеещото население в България. Затова предлагаме активна регистрация по най-лесния за хората начин - като за база се използват гласувалите от последните няколко избора и всички останали, които желаят да участват в изборите да бъдат дописани.

Другото важно предложение е за търговията с влияние, което осъществяват социологическите агенции с резултатите от проучванията. Няма социолог, който да е познал резултатите от изборите, но в същото време обилно манипулират общественото мнение и така търгуват с влияние като внушават, че едни партии няма да влязат в парламента, а други ще са с 10% преднина ще са първи. Това е една форма на манипулация, която трябва да бъде пресечена. Вместо хората да следят предизборната кампания, им се набива в глава как да гласуват."

Това заяви лидерът на гражданска платформа Изправи се.БГ Мая Манолова във видеообръщение във фейсбук. От формацията днес изпратиха Становище до всички народни представители относно промените в Изборния кодекс.

От Изправи се.БГ призовават депутатите да не връщат хартиените бюлетини в изборите, а вместо това да приемат активна регистрация, за да се изчистят мъртвите души и забрана за огласяване на социологически проучвания по време на предизборната кампания. От гражданската платформа са предложили и конкретни текстове, с които да се постигне това.

"Изборният кодекс е първият закон, с който депутатите се заеха" - посочи Манолова и допълни: "очевидно за тях е най-важно да си напишат правила, които да им осигурят служебно предимство и да докарат откраднати гласове за трите партии, подкрепящи предложението - ГЕРБ, ДПС и БСП."

Лидерът на Изправи се.БГ се запита защо Нинова се е съгласила да участва в този позорен спектакъл на ГЕРБ и ДПС и уточни, че допускат, че вероятно са ѝ обещали част от изманипулираните гласове, за да повиши резултата си на изборите.

"Експерти смятат, че ГЕРБ ще получи стотици хиляди гласове повече след връщането на хартията. ДПС знаем какво могат на избори. Вероятно трохи от тази порочна, отровна баница ще бъдат подхвърлени и на партията на Нинова."

Манолова определи председателя на столетницата като "флагман на хартиената коалиция", която внася законопроект за връщане на хартиената бюлетина и напълно обезмисля машините като предлага да не се зачитат машинните протоколи, които са ясни и не могат да бъдат манипулирани, а да се броят разписките от машините заедно с хартиените бюлетини. Лидерът на Изправи се.БГ предупреди:

"Разписките не са пригодени за броене, нямат защита и там фалшификациите ще бъдат брутални." Тя допълни, че 12 години сме свидетели как ГЕРБ печелят избори, как мамят в секционните комисии, как правят бюлетини недействителни, как отнемат гласове на партии и конкретни кандидати. А предложението на Нинова да не се отчитат изборните протоколи Манолова сравни с даване на машините за скрап - унищожава се смисълът от машинно гласуване.

"Скоро площадите отново ще бъдат пълни. Ще призовем за протест в деня, когато депутатите ще гласуват връщане на хартиените бюлетини и на измамите в изборите. И се надяваме, че и граждани, и партии, които искат честни избори ще се включат в този протест." - завърши Мая Манолова.

Тагове: