Начало/Манолова: Предстои мобилизация и ново избухване на гражданския гняв

Манолова: Предстои мобилизация и ново избухване на гражданския гняв

07.08.2020

Президентът да свика КСНС, защото политическата криза ще ескалира в улични сблъсъци, призова Манолова
Предстои мобилизация и ново избухване на гражданския гняв. Палатковите лагери ще бъдат възстановени, така че Борисов ще изконсумира цялата чаша на народния гняв и народното недоволство. Гневът на гражданите е алтернативата и той тепърва ще се прояви.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в интервю за Лили Маринкова в предаването "Алтернатива".

Има тотална липса на политическо мъжество. Борисов да подава оставка, защото кабинетът му е изчерпан и вече е вреден. Антикризисните мерки не стигнаха до фирмите и обикновените граждани. Мярката за средни фирми още не е стартирала. От 210 млн. лв. за малки предприятия са раздадени 30 млн. лв. От 1 млрд. лв., които бяха предвидени за мярката 60/40, са похарчени 200 млн. лв. В същото време от Европейския фонд за заетост се тегли заем за 1 млрд. лв., обясни Манолова.

Призовавам президентът Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) заради политическата криза, защото протестите няма да спрат и ще ескалират в улични сблъсъци. Да свика КСНС и за машинното гласуване, което е едно от исканията на протеста. Няма да има честни избори без машинно гласуване. Настоявам президентът да постави проблема на масата, защото партиите, които имат представители в ЦИК саботират машинното гласуване, каза още Манолова.

Тя подчерта, че Борисов и Дончев саботират въвеждането на машинно гласуване и припомни, че от една година това е задължение на ЦИК, съгласно Изборния кодекс.

Борисов и Дончев откровено лъжат, че са необходими промени в Изборния кодекс, за да се въведат машините, категорична е Манолова.

Тя призова лидерите на партиите, които имат членове в ЦИК – Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ, Валери Симеонов, Веселин Марешки, Христо Иванов незабавно да накарат представителите си в ЦИК да обявят обществената поръчка за машини за гласуване.

Попитана за най-големия й страх, Манолова отговори, че това е превръщането на следващите парламентарни избори в изборите в София.

Цялата страна ще се превърне в София 2, каза тя и изброи изборните нарушения на кметските избори в столицата - 900 фалшифицирани протоколи, над 10% невалидни бюлетини, дописани хора под черта.

Запалването на тези протоколи пред ЦИК преди три дни беше именно с цел да се привлече вниманието на обществеността към машинното и електронното гласуване, които Борисов целенасочено саботира, каза Манолова.

Тагове: Новини