Начало/Манолова: Президентско вето е единственият шанс да се спрат апетитите на алчните икономически субекти за унищожаване на природата

Манолова: Президентско вето е единственият шанс да се спрат апетитите на алчните икономически субекти за унищожаване на природата

22.04.2024

“Единствено вето на президента Радев има шанс да спре напъна на алчните икономически субекти, които са си издействали лобистките поправки в три закона между първо и второ четене."

Това заяви Мая Манолова, лидер на гражданската платформа Изправи се.БГ по повод приетите в петък поправки на Закона за инвестициите, с които се правят убийствени промени в няколко други закона - Закона за околната среда, ЗУТ, ЗЕВИ. От гражданската платформа призоваха президента Радев да наложи вето над тези поправки и подкрепи исканиятя на Инициативните комитети от Асеновград, Пловдив, Пазарджик, софийско и цялата страна за защита здравето, природата и поминъка на хората срещу унищожаващи кариери за баластра, мрамор, злато.
Припомняме, че миналата неделя имаше протести в Пловдив и Асеновград, Пазарджик, София срещу тези промени. От Изправи се.БГ също се включиха на протеста край Пловдив, където участваха седем инициативни комитета със сходни казуси от региона. По думите на Манолова новоприетият закон "убива каузата им".
Като проблемни бившият омбудсман посочва промените в три посоки:
🔺 удължаване срока на решенията за екологични оценки от 5 на 15 години (включително за заварените случаи, които обхващат и част от спорните казуси с много протести)
🔺 една инстанция за обжалване, с което се ограничават възможностите за хората да търсят справедливост
🔺 право на министри и областни управители да променят общите устройствени планове на общините еднолично - не общините, без обществени обсъждания, без нужните процедури и тежкия административен процес, важащ за всички останали казуси.
"Всичко това обслужва големите икономически субекти и убива природата и живота на хората" - заключва в становището си Мая Манолова.
За последните 2 дни от инииативните комитети в страната са направили и петиция с близо 2000 подписа, с която също настояват за вето на президента срещу законовите промени.

Тагове: