Начало/Манолова призова Радев да сложи вето върху текстовете за пределни цени, а Борисов – депутатите му да прегласуват проблемните текстове

Манолова призова Радев да сложи вето върху текстовете за пределни цени, а Борисов – депутатите му да прегласуват проблемните текстове

22.03.2020

Спешно! Призовавам президента Румен Радев да наложи вето върху текстовете за пределни цени на всички продукти, приети със Закона за мерките по време на извънредното положение.

Призовавам и премиера Борисов да насърчи депутатите от ГЕРБ и мнозинството  да бъдат прегласувани тези текстове в закона. Промяната бе направена чрез Закона за мерките по време на извънредно положение в Закона за потребителите, където бе обособена отделна глава.

Това написа Мая Манолова, председател на Гражданската платформа „Изправи се. БГ” във фейсбук.

Предвижданите глоби са гигантски – в размер на до 5 % от оборота на веригата за цялата предходна 2019 г. и така може да бъде сложен в будна кома сектор, който в тази криза трябва да храни населението, а именно – търговците на хранителни продукти, посочва Манолова.

Приетият текст е, че "всички стопански субекти са длъжни да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени", на които са предлагали същите продукти през последните три месеца преди обявяването на извънредното положение.  Така стоки, чиито производствените цени би следвало да се намалят, заради понижената цена на газа и суровините, сега ще се задържат насила от търговците на пределните цени. Ще се спре вносът на стоки на производствено по-високи цени. Нарушената конкурентна среда пък ще доведе до умишлено задържане на стоки по складовете на веригите. И така заради няколко текста в закона може да се стигне до продоволствен проблем, посочва още Манолова.

С моя икономически екип предлагаме заместващи текстове  – да се въведе пределна надценка само на стоки като дезинфектанти, маски, препарати и консумативи, пряко свързани със защита на хората от коронавируса, като средство за контрол срещу спекулата, категорична е Мая Манолова.

Припомняме, че снощи в свое ТВ участие Манолова изрази същото становище по отношение на пределните цени на всички стоки, а именно, че „парламентът прекрачи границата и вместо да въведе пределни цени на най-необходимите стоки – на лекарствата, на дезинфектантите, на предпазните средства и маските…, те сложиха пределни цени на всички стоки. По този начин създадоха изкуствени проблеми на бизнеса и по отношение на стоките, на които цените би трябва да са намалени. Сега всеки търговец ще трябва да се съобразява с цените, на които е продавал през последните три месеца”.

Тагове: Новини