Начало/Манолова: При задължително преразглеждане на цената на газа всеки месец, защо КЕВР ще променя цената на парното само веднъж годишно? Това ощетява хората

Манолова: При задължително преразглеждане на цената на газа всеки месец, защо КЕВР ще променя цената на парното само веднъж годишно? Това ощетява хората

05.05.2020

Нека КЕВР обясни публично на гражданите защо планира изменение на цената на парното само веднъж годишно, а вече бе решено намалението на цената на газа да се прави  всеки месец. Това ощетява гражданите. И КЕВР следва да обясни защо предлага изменение в тази наредба.

Това каза по време на публичното онлайн обсъждане в КЕВР на Наредбата за цените на топлинната енергия Мая Манолова, председател на Гражданската платформа "Изправи се.БГ".

От „Изправи се.БГ” не сме съгласни с предложението на КЕВР, защото тези промени противоречат и на промените в закона, с който се въведе изискването всеки месец да се актуализира цената на газа, но и на европейските директиви, според които сметките на гражданите се формират на базата на текущи действителни цени, а не на базата на прогнозни цени.

Манолова попита защо след като в Закона за енергетиката е предвидено всички клиенти на топлофикационни дружества от 25 октомври 2020 г. да закупуват уреди за дялово разпределение и водомери с дистанционно отчитане, като така се върви към месечно реално отчитане от сметките на гражданите, то това изискване, от друга страна, не е отразено в наредбата за цените на парното, предлагана от КЕВР. Тази наредба разчита  на прогнозни цени, на основата на които да се формират сметките, а следва да залага на текущи действителни цени, посочи Манолова.

Освен това КЕВР определя 15 % като праг на отклонението между прогнозната и действителната цена, от който нагоре да възниква основание за промени на цената на парното. А сега този процент е 5 %. Тоест, за да се пристъпи към намаление на цената на парното, отклонението трябва да е вече три пъти по-голямо, възрази Манолова. С други думи, ако отклонението е 8 %, то, според КЕВР,  не е достатъчно съществено, за да предизвика намаление на цената, даде пример Манолова как КЕВР ощетява гражданите с проекта на наредбата си.

Тя предупреди също КЕВР, че очаква отговорите на въпросите от „Изправи се.БГ”, касаещи наредбата, изпратени на 4 май 2020 г. по електронната поща.

 

КЕВР гледа промени в наредбата за Топлофикациите. Ако се приемат, гражданите ще бъдат безлихвени кредитори на Топлофикация.

Публикувахте от Мая Манолова в Вторник, 5 май 2020 г.

 

Тагове: Новини