Начало/Манолова: Проблемът с болничните за поставени под карантина е измислен

Манолова: Проблемът с болничните за поставени под карантина е измислен

27.02.2020

Партиите да не политизират рисковете от коронавируса, а да постигнат съгласие за адекватни мерки за защита на гражданите, призовават от „Изправи се.БГ“

По повод разразилите се спорове в публичното пространство за болничните и отпуските на гражданите в условия на карантина здравните експерти от „Изправи се.БГ” и председателят на Гражданската платформа Мая Манолова заявяват:

Проблемът с болничните на поставени под карантина е неадекватен на ситуацията. Това е измислен проблем и се поставя, за да се разфокусира общественото мнение. Рисковете от коронавируса не са комуникационен или административен проблем, а касаят живота и здравето на българските граждани – тоест изискват категорична политическа и управленска воля, познания и капацитет.

Спор за отпуск или болничен не може да има. Законът е категоричен. Според чл. 43 от Кодекса за социално осигуряване времето, за което здравноосигурено лице е под карантина, се заплаща. Лекарят има право да назначи лечение и изолация в домашни условия и да издаде болничен лист за времето на лечение (може да е и повече от 14 дни). Според закона обаче никой не може да бъде настанен принудително за болнично лечение, дори и да е с доказана инфекция COVID-19.

И ако за здравноосигурените лица има нормативна уредба, то големият въпрос е какви са мерките спрямо онези над 700-800 хил. души, които са здравно неосигурени и държавата няма стимули да приложи карантина. За тях коронавирусът също е заплаха, голяма част от тези граждани нямат лични лекари, както и не може да се разчита да се обърнат към РЗИ.

Призоваваме да се предприемат адекватни действия спрямо хората, идващи от огнища на инфекцията – те трябва да се тестват при най-малки симптоми на заболяване. От установяването зависи и разпространението на болестта. Само 2 лаборатории у нас правят изследвания.

Определяме като неправилна политиката на правителството да пести тестовете – от 1000 теста получени от Китай, до вчера бяха използвани 30 бр. Пазенето им за кризата, както се изрази премиерът Борисов, е неправилно - в разгара на епидемията те не са нужни. Трябват преди да е избухнала, за да се ограничи.

Припомняме също, че Хърватия поиска и получи от Китай нови 12 000 теста, докато България ги пести.

Припомняме, че и Франция разработи полеви тестове, които предоставя безплатно на страни от ЕС. Те могат да се прилага директно на граница от спешните лекари и джипитата и следва да бъдат осигурени от страна на българските власти.

Намираме за нелепо правителството да определя едва 3 болници за лечение на болни с инфекция с COVID-19. Всяка многопрофилна болница може да лекува инфекцията. Достатъчно е да се обособят помещения и се разделят потоците на болните. Лекарите, които ще се сблъскат с инфекцията, трябва да бъдат снабдени с достатъчно предпазни средства.

НЗОК трябва да увеличи лимитите на направленията за изследвания и да разрешат разкриване на легла за инфекциозно болни (да отменят здравната карта, която забранява това), да разпишат алгоритъм за лечение на такива болни и за отчет и заплащане на лечението. Да бъде отблокиран резервът - нали за това го има!

Медицинските данни са категорични - смъртността от инфекцията с този вирус е съотносима с тази от грипа. Застрашени са предимно възрастни мъже с тежки хронични заболявания. Властта трябва да насочи усилия да се разработят модели на това как да ги предпазят у дома или ако са в болница - за лечение на друго заболяване.

Приветстваме сформирането на Националния оперативен щаб и ежедневното информиране на обществеността и медиите за предприеманите действия.

Призоваваме политическите партии и техните председатели да не политизират заплахите от коронавируса, а да обединят политическата си воля, за да предотвратят паника и да предприемат най-добрите мерки за защита на гражданите.

Тагове: Новини