Начало/Манолова: Първата работа на новосъздаденото дружество за управление на язовирите е била да закупи 30 автомобила

Манолова: Първата работа на новосъздаденото дружество за управление на язовирите е била да закупи 30 автомобила

08.01.2020

Преди година и половина правителството отдели 500 млн. лева за ремонт на 418 аварийни язовира, като с тази сума се увеличи капиталът на Държавната консолидационна компания (ДКК). Едва в края на това лято в рамките на ДКК се създава Държавно предприятие за управление и стопанисване на язовирите, чиято първа работа била да си купи 30 нови автомобила.

Това заяви председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред БНР в отговор на въпрос защо предлага извършването на външен одит на водния сектор в България.  Тя визира сумата от 500 млн. лева, отпусната с решение на Министерския съвет през юли 2018 г. за 418 аварийни язовира, които трябваше да бъдат ремонтирани и по официални данни част от ремонтите са възложени на дружеството „Монтажи” ЕАД - част от същата ДКК.

Към момента е възложен ремонт на 182 язовира, а за 236 не е ясно дали са възложени ремонтни дейности. Няма данни и колко от аварийните язовири са ремонтирани до момента, подчерта Манолова и допълни, че преди три години тогавашният регионален министър Лиляна Павлова е обявила, че има 32 млн. лева и за ремонт на язовир „Студена“, но все още не е ясно какво се случва с ремонта.

Манолова посочи, че в отчетите на Държавната консолидационна компания целенасочено се цели да не става ясно къде са парите, а самата компания дори няма сайт, което е знак за нивото на нейната публичност.

„Необходим е външен одит, защото липсата на информация от отговорните институции създават напрежение у хората“, заяви още Манолова, визирайки международен външен одит по европейските стандарти на ВиК-дружествата, водните асоциации, водната инфраструктура и паричните потоци, свързани с тях, които от гражданската платформа на Манолова предложиха преди два дни.

Според нея „КЕВР се е превърнал в един безполезен наблюдател и регистратор, без да може да извършва своята конкретна работа - да регулира състоянието на ВиК-сектора“, като Манолова посочи, че съставът на КЕВР трябва да се смени, а докладите им за последните две години да бъдат проверени, защото не съответстват на данните на ВиК-дружествата.

Председателят на „Изправи се.БГ“ подчерта, че над 350 000 души в страната са в условията на воден режим. Такъв има в над 100 населени места в 11 области, цитира тя официалните данни.

„Перник всъщност е върхът на айсберга. В Шумен и в Търговище, по данни от местните общини, също няма да има вода. В Ботевград ще има вода за още 2 месеца, по данни на кмета… Има тревожни информации и за състоянието на яз. „Камчия“, което е проблем за Бургас и за Варна. Има опасност и за Сливен,“ допълни Манолова.

„Водната криза се разраства и скоро ще стане национална, а сигурността на нацията - това е сигурността на всеки един от нас, на големи групи хора. Когато нямаме вода, когато дишаме отровен въздух, това е проблем на националната сигурност. „Национална сигурност“ не е понятие, с което боравят единствено армията, МВР, ДАНС и НСО“, заяви тя относно искането си президентът Румен Радев да свика Консултативен съвет за национална сигурност.

Тагове: Новини