Начало/Манолова: Първата стъпка към съдебната реформа е закриване на специализираните съдилища и прокуратура

Манолова: Първата стъпка към съдебната реформа е закриване на специализираните съдилища и прокуратура

16.06.2021

Първата стъпка към съдебната реформа е закриване на специализираните съдилища и прокуратура. Трябва да се закрият, защото са замесени в последния скандал с подслушването на политици, протестиращи граждани, дори журналисти. Специализираният наказателен съд е издал разрешението за използване на специални разузнавателни средства по искане на специализираната прокуратура.

Това заяви председателят на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова на протеста, организиран от „Правосъдие за всеки“ тази вечер пред Съдебната палата с искане оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Истинската дълбока съдебна реформа, може да се случи единствено чрез промени в Конституцията. Ние обаче няма да се отнасяме по обидния и унизителен начин към парламентаризма и конституцията, който приложиха от ГЕРБ, допълни Манолова.

Тя бе категорична, че е необходим широк национален дебат за промените в Конституцията, дали прокуратурата да остане в съдебната власт, за контрол над главния прокурор. В този дебат трябва да вземат участие професионалните съсловия, конституционалисти, университетски преподаватели, неправителствени организации и граждански експерти, заяви Манолова.

Очакванията на хората са за незабавни промени, за демонстриране на политическа воля, което може да стане веднага след създаването на 46-тия парламент, подчерта тя.

Хората дадоха своята оценка за едноличната власт, диктата и тиранията в изпълнителната власт. Този модел ще бъде пресечен на 11 юли, когато ще се сбогуваме с Борисов и неговата клика. Всевластието и единоначалието на главния прокурор трябва да се спре в съдебната система, каза Манолова.

Тагове: Новини