Начало/Манолова: Северна Македония следва да признае българските корени на общата ни история

Манолова: Северна Македония следва да признае българските корени на общата ни история

18.11.2020

От Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ считаме, че Република Северна Македония следва да признае българските корени на общата ни история и българските корени на езика в Северна Македония.

България следва да запази политическа воля за даване на „зелена светлина“ за преговорите със Северна Македония за членство в Съюза, когато западната ни съседка отстрани факторите, пречещи на българската страна да признае правото й на равноправно членство.

По време на Председателството на Съвета на ЕС през 2018 г. България правилно и закономерно даде тласък на процеса на интеграцията на Западните Балкани. От страна на Република Северна Македония обаче, се наложи отчетлива тенденция на неизпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония от 2017 г., ратифициран от Народното събрание в България на 18 януари 2018 г. и от Република Македония на 15 януари 2018 г.

В същото време Съвместната българо-македонска историческа комисия беше натоварена с очаквания, които не може да изпълни, в това число да даде политически решения за междудържавните отношение между България и Северна Македония.

При така наложената тенденция от „Изправи се.БГ“ смятаме, че от страна на Република Северна Македония следва да е на лице:

  1. Отказ от езика на омразата;
  2. Отказ от кражбата на история;
  3. Отказ от претенции за малцинство;
  4. Отказ за утвърждаване на идентичност за сметка на Република България.

Тези въпроси многократно са били поставяни пред македонската страна, но към момента тя не е демонстрирала политическа воля за тяхното решаване.

В този смисъл, позицията на България е оправдана и закономерна, а не е прищявка или изненада. България следва да запази добронамереност и да поддържа активен диалог със страните от Западните Балкани, с оглед на успешното развитие на процеса на интеграцията в ЕС.

Тагове: Новини