Начало/Манолова: След водната криза, предстои криза и в енергийния сектор

Манолова: След водната криза, предстои криза и в енергийния сектор

12.01.2020

Кризата с водата в Перник излиза далеч извън пределите на област Перник. Скоро тази криза ще се превърне в национална и хуманитарна, защото работниците от „Стомана” заявиха, че ако се спре водата за завода, те остават без работа, а става дума за 1500 души. Освен това, криза ще има и в енергийния сектор.

Това заяви председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова днес в предаването „Неделя 150“ по БНР.

„В началото на лятото предстои да се вдигне драстично цената на тока с оглед на пълната либерализация на пазара и с оглед на положението във въглищните централи, които произвеждат електрическа енергия и необходимостта там да бъдат завършени серопочистващи инсталации, да се заплащат, и то от бюджета, съответните въглеродни емисии и допълнителното натоварване на сектора“, обясни Манолова за опасенията си за енергийна криза след водната.

Тя допълни, че водната криза скоро ще излезе извън област Перник и ще стане национална, защото проблем с водата имат и в Шумен, Търговище, Ловеч, Габрово, Плевен, Сливен, Севлиево, Омуртаг, а е тежко състоянието и на язовир „Камчия“, от който вода взимат Варна и Бургаска област.

Според нея причината за кризите във всички сектори е очевидното безхаберие и политическа корупция, която е за сметка и на гърба на гражданите.

„Това е и в частните пенсионни дружества, които от догодина трябва да започнат да изплащат пенсиите и там също се очакват проблеми, това е и във ВиК-сектора, и в сектор „Топлофикация“, и в здравеопазването“, допълни тя.

По-рано днес, в БНТ, Манолова заяви, че след кризата с водата можем да очакваме криза с парното.

„Очаквам криза и с парното, защото Булгаргаз каза за пореден път, абсолютно сериозно миналата седмица, че ако „Топлофикация” не се разплати, ще спре доставките на природен газ. Аз алармирах за това още по време на кметската кампания в София. Тогава имаше едно писмо от шефа на „Булгаргаз”, което бяха скрили, и в което пишеше, че ако „Топлофикация” не започне да си плаща, ще бъдат спрени доставките на газ и на изрядните енергийни дружества“, обясни тя, като добави, че 400 хил. души в София ползват парно и топла вода.

„Властта не иска или не може да ни опази нас, гражданите, като част от задачата си да подсигури националната ни сигурност – те не опазиха личните ни данни, не опазиха парите ни, не опазиха добитъка на хората от чумата, не опазиха водата на хората, както и качеството на въздуха. Тогава защо ги избираме?“, каза още Манолова.

Тагове: Новини