Начало/Манолова: Служебният енергиен министър да протестира цените на тока и парното пред прокуратурата

Манолова: Служебният енергиен министър да протестира цените на тока и парното пред прокуратурата

29.05.2021

КЕВР да се смени - не обслужва гражданите, а големите дружества, заяви Манолова

Служебният енергиен министър да протестира пред Върховната административна прокуратура решението за увеличаването на цените на тока и парното от 1 юли 2021 г. В доклада на КЕВР няма мотиви за повишението. За София е най-голямо – 14 % на парното и 4 % на тока. Съставът на КЕВР трябва да бъде сменен, защото защитава интересите на енергийните дружества, а не на гражданите.

Това заяви председателят на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова в подкаста „Директно в новините“ на Дир.бг.

Тя подчерта, че исканите увеличения са големи, като се има предвид факта, че осем топлофикационни дружества са надвзели 20 млн. лв. от гражданите заради разликата в цените на природния газ. Имаше намаляване на цената на природния газ, имаше и обещания, че ще се върнат надвзетите суми, но нищо от това не се случи. Гражданите плащат природния газ на една цена, включена в цената на парното, а топлофикациите купуват на по-ниска цена, обясни Манолова.

Тя представи и сигнал от малки и средни фирми, които поддържат електропреносната мрежа на ЕВН. Според сигнала енергоразпределителното дружество сключва договори за поддръжка на завишени цени, което след това се отразява на увеличението на цената на тока.

Относно информацията, че незаконно са подслушвани политици, Манолова заяви, че с политиците са подслушвани и журналисти и обикновени граждани.

Подали сме искания до Бюрото за контрол на СРС за проверки, сезирали сме вътрешния министър. Ще настояваме новият шеф на ДАНС да направи необходимото по информацията за унищожаване на оперативни дела и наводнения в хранилища. Злоупотребата с контрол със СРС-та върху опозиционни лидери и лица трябва да бъде прекратена. Виновните лица да бъдат наказани и на никое друго правителство, власт и служби да не им минава през ум, че ще контролират опонентите по този начин, категорична бе Манолова.

Комисията по ревизията свърши най-важното – проби страха. Хората искат истината и ще получат истината за управлението на Бойко Борисов. Някои от служебните министри продължиха линията, която комисията зададе. Например, служебният министър на икономиката продължава проверките в ББР, в ДКК, в Монтажи, в предприятието за управление на язовири. Но назначенията в МРРБ са притеснителни. На мястото на шефа на ДНСК, който допусна Алепу, „Златен век“, презастрояването по Черноморието и в София, е не по-малко скандално назначение. Г-н Калинов е назначение, което не прави чест на регионалния министър. Защо регионалният министър не проверява АПИ, „Автомагистрали“, санирането, попита Манолова.

Време е да бъде питан транспортният министър кога ще смени ръководството на Информационно обслужване, допълни тя.

Манолова посочи, че основният приоритет на „Изправи се! Мутри вън!“ е увеличаването на доходите на българските граждани.

Тагове: Новини