Начало/Манолова: Със заем за 120 млн. лв. Столична община ще строи нов квартал в парк

Манолова: Със заем за 120 млн. лв. Столична община ще строи нов квартал в парк

03.12.2020

Фандъкова, преди да теглиш заеми и строиш сгради, попитай столичани дали са съгласни, заяви Манолова

На 1 декември зам.-кметът по строителство на Столична община заяви, че с изтегления от Фандъкова заем за 120 млн. лв. бул. „Сахаров“ ще е продължен, не за да облекчи трафика, а за да се изгради нов квартал в София – Младост 5. Новият квартал ще се състои от 40 сгради, до 18 етажа високи. Това са 15 хил. души и 10 хил. автомобила. А няма и следа от проект на детска градина, детска площадка, училища.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова във видео във Фейсбук заедно с представител на протестите срещу презастрояването в Младост – Цвети Хаджибонева.

Тя обясни, че бул. „Андрей Сахаров“, който свършва при метростанция „Младост 3“, трябва да бъде удължен, за да се свърже с бул. „Копенхаген“ в кв. Дружба и да се облекчи трафикът по бул. „Александър Малинов“.

Ако булевардът се довърши, за да се облекчи трафикът – добре, но ако ще се продължи, за да се обслужи новият квартал Младост 5 – не е добре, защото проблемите ще се мултиплицират. Ще има още автомобили, още хора, още липса на детски градини и училища. Фандъкова, преди да изградиш поредните бетонни сгради и да теглиш заеми за стотици милиони, попитай столичани дали са съгласни, допълни Манолова.

Тук свършва един от зелените рингове на София, но с изграждането на нов квартал зеленината ще приключи и проблемът с мръсния въздух ще се задълбочни. Чрез ново строителство и нови инвеститори няма да се подобри въздухът в София, уточни Манолова.

Цвети Хаджибонева заяви, че жителите на Младост са категорични, че кварталът е достатъчно презастроен и няма накъде повече. Ако има Младост 5, предлагам на новодомците да дойдат с по още един бял дроб, за да могат да живеят. Ще продължим да се борим докрай за зеления коридор. Тук трябва да има парк, ако не парк – нещо друго, но не и строителство, категорична е тя.

Манолова подчерта, че Столична община се готви да изтегли и друг заем - за 130 млн. лв. за изграждане на инсталация за горене на боклук в центъра на София. По този начин Столична община се води най-задлъжнялата община в страната с над 700 млн. лв. дългове. Това е повече от половината на целия общински дълг на България, каза още Манолова.

 

Тагове: Новини