Начало/Манолова: С колективните искове ние вършим работата на министъра на икономиката и на КЗП

Манолова: С колективните искове ние вършим работата на министъра на икономиката и на КЗП

25.02.2024

„Тъй като оборотите на всеки един от мобилните оператори на годишна база са над 1 млрд. лв., тези 9,5% едностранно увеличение са допълнителен приход от 100 млн. лв. средно за всеки един телеком - едно щракване на пръсти, те не правят нищо, просто увеличават едностранно цената.“

Това заяви председателят на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. Според нея един анализ на финансовата целесъобразност на дейността на мобилните оператори показва, че от тези 1 млрд. лв. годишен оборот средно на всеки един от трите телекома оперативната печалба е около 40% или около 400 млн. лв.

„Те са галените деца на държавата и са оставени да трупат огромни печалби на гърба на хората и при това да могат едностранно да увеличават всяка година мобилните такси, които ние плащаме. За 3 години назад това са 30% увеличение: 3,5% през 2022 г., 15,5% през 2023 г. и 9,5% през 2024 г. Смятайте, при 1 млрд. годишен приход, с 40% оперативна печалба за какви огромни суми става дума“, категорична беше Манолова.

Тя разкритикува Министерството на икономиката и Комисията за защита на потребителите за това, че бездействат спрямо неравноправните клаузи в договорите на мобилните оператори, макар и да е в техните правомощия да ги обявят за нищожни.

„КЗП има правомощието да накара мобилните оператори в 14-дневен срок да заличат неравноправните клаузи от договорите си, а ако не го направят – да заведат по бързата писта иск в съда“ – коментира председателят на Изправи се.БГ

По нейни думи бездействието на отговорните институции е довело до там Изправи се.БГ, една гражданска организация, да върши работата на ведомствата, които помещават десетки хиляди чиновници. Припомняме, че през изминалата седмица гражданската платформа Изправи се.БГ внесе 3 кашона с документи в Софийския градски съд по колективните искове срещу мобилните оператори.

„Скоро гледах как бившият икономически министър Корнелия Нинова връчва на премиера Николай Денков една молба за подаване на колективен иск и призовава депутатите да направят същото. За бога, всички механизми са в ръцете на народните представители и на министрите на икономиката. Нинова, икономически министър през 2022 г., и Маргаритов, председател на КЗП тогава, не пипнаха неравноправните клаузи в договорите на потребителите с мобилните оператори“, заяви Манолова.

Според нея е недопустимо телекомите да искат да индексират цените по двугодишни договори, защото за такъв кратък срок на обвързване те би следвало да са сметнали търговския си риск.

Председателят на Изправи се.БГ осъди като неефективен законопроекта на ПП-ДБ за премахване на неустойките при прекратяване на договор с мобилен оператор.

„Това е следващото безсмислено и цинично действие на депутатите, защото, ако се откажеш без неустойка от договора си с единия мобилен оператор, какво се случва? Отиваш и сключваш договор с другия, който също е вдигнал цените си с 9,5%. Тоест ти си в условия на олигопол и това е удар в празното пространство“ – категорична беше Манолова.

Тя заяви, че трябва да бъде променен принципът, по който се избират регулаторите, които управляващите искат да си „делнат“. Според нея КЗП трябва да се избира от парламента, а не да се назначава от Министерския съвет по предложение на партиен икономически министър.

„Председателят на КЗП трябва да се предлага от гражданското общество и дори да се обособи квота на потребителските организации, за да има кой наистина да защитава хората“ – предложи Манолова.

Тагове: